Fødevarestyrelsen: Vi burde have oplyst nyeste tal

Det var uheldigt, at Fødevarestyrelsen ikke oplyste de nyeste tal om omfanget af sygdomsudbrud fra frugt og grønt til Berlingske, erkender styrelsen.

Fødevarestyrelsen erkender, at styrelsen forhånd burde have oplyst de nyeste tal til Berlingske for omfanget af syge som følge af frugt og grønt.

Berlingske skrev søndag, at op mod 45.000 danskere i de seneste år menes at være blevet syge af at spise frugt og grønt. Det var på baggrund af en rapport fra Fødevarestyrelsen fra november 2011, som Fødevareministeriet og Folketingets Fødevareudvalg har brugt som grundlag for at igangsætte en række initiativer i år over for frugt og grønt. Tallene dækkede perioden fra 2005 til 2010.

Erkendelsen fra Fødevarestyrelsen kommer efter styrelsen i denne uge har udarbejdet nye tal, som styrelsens udbrudskoordinator Morten Lisby har fremlagt i DR-programmet Detektor.

- Det er helt fair det Berlingske gør. Nuancerne og de nye tal er I ikke blevet præsenteret for tidligere. Det er uheldigt, siger presseansvarlig Erik Jepsen Fødevarestyrelsen.

Han peger på, at Fødevarestyrelsen nu mener, at den rigtige måde at opgøre tallet på er at tage tallene fra 2006 til 2011 og ikke fra 2005 til 2010, som styrelsen selv har gjort i den seneste validerede opgørelse over tallene. Blandt andet på grund af et stort hindbærudbrud i 2005, som bliver hevet ud af statistikken ved ikke at tælle 2005 med.

- Det helt afgørende er - set med vores øjne - at hive 2005 ud af statistikken og opdatere med nye tal for 2011, som det retfærdigvis skal siges, at I ikke blev gjort bekendt med. I burde have haft dem.

Hvorfor ringer I ikke til os søndag eller mandag? Det er vel vigtigt at få rettet, hvis I mener, at jeres tal ikke stemmer længere?

- Det er rigtigt. Det kunne vi måske også have gjort.

Men hvorfor gjorde I det ikke?

- Tallet med de 45.000 kommer ud søndag og vi ønsker ikke at beklikke jeres regnemetode, da den bygger på vores egne tal. Men det vigtigste for os at sige søndag er, at hovedparten af det, der er på markedet er i orden, at Fødevarestyrelsen ikke kan kontrollere hver eneste tomat, og at virksomhederne skal leve op til deres ansvar og stille krav til deres leverandører. Men det finere matematik i regnestykket er først noget, som vi tager i denne her uge, efter Detektor ringer til os. Vi siger hele tiden, at Berlingske ikke har gjort noget forkert.

Hvorfor kunne vi ikke få de her nye tal tidligere?

- Det ved jeg ikke, men Morten Lisby kunne jo have givet jer tallene tidligere. Det tager altid tid at få kvalitetssikret tal hos os. Men 2011-tallene er ikke dem der rokker ved billedet. Miseren opstår fordi, fordi der ligger et kæmpe udbrud i 2005 som er helt ekstraordinært. At gange med både 10 og 20 er helt inde for skiven og sker på baggrund af vores egen opgørelse, men det store spænd viser også at det er tal der skal tages med forbehold, siger Erik Jepsen.

Berlingske har løbende været i kontakt med Fødevarestyrelsen om omfanget af syge som følge af frugt og grønt og avisen spurgte første gang i august om de nyeste tal for omfanget af sygdomsudbrud som følge af frugt og grønt. Styrelsen har selv henvist til rapporten fra 2011, da det var de seneste validerede tal.

I rapporten står, at:

"I perioden 2005 til 2010 blev der i Danmark ifølge Fødevareinstituttet registreret 24 sygdomsudbrud med 2.275 patienter, som blev syge af bakterier eller virus efter at have spist frugt og grønt. Herudover er der i samme periode registreret yderligere 10 sygdomsudbrud omfattende 199 patienter, relateret til frugt og grønt, hvor årsagen var henholdsvis indhold af giftige stoffer (cucurbicatin i squash) og forkert håndtering hos virksomheder eller forbrugere (lectin i bønner). Tallene dækker kun det antal syge, som Statens Serum Institut registrerer. Det reelle tal er sandsynligvis 10-20 gange højere, fordi mange forbrugere ikke søger læge."

Da Fødevarestyrelsen skriver, at det reelle tal sandsynligvis var op til 20 gange højere, gangede Berlingske antallet af syge op, så det landede på op mod 45.000.

Læs alle artikler i serien Den rene vare