Fødevarestyrelsen undersøger farligt kosttilskud

De svenske fødevaremyndigheder advarer mod tre asiatiske kosttilskud. Nu vil den danske fødevarestyrelse undersøge, om produkterne markedsføres i Danmark.

Disse tre kosttilskud indeholder livsfarlige mængder af arsenik, siger den svenske fødevarekontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Svenske Livsmedelsverket
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevarestyrelsen undersøger nu, om et kinesisk kosttilskud, der kan være dødbringende på grund af dets høje indhold af arsenik, sælges i Danmark.

Det sker, efter styrelsens svenske modstykke, Livsmedelverket, har advaret mod tre asiatiske kosttilskud, heriblandt det kinesiske Superior Niu-Huang Chieh-tu-pien, der hævdes at kunne lindre lidelser som tandpine, hudinfektioner, børnefeber og anoreksi.

»De pågældende kosttilskud er ikke registreret som kosttilskud i Danmark, men Fødevarestyrelsens rejsehold vil på baggrund af henvendelsen fra Sverige undersøge, om de markedsføres på danske hjemmesider,« siger ernæringsfaglig medarbejder Søren Langkilde fra Fødevarestyrelsen.

Det kinesiske kosttilskud er havnet i de svenske fødevaremyndigheders søgelys, fordi der på pakningen er anført en daglig dosis, der kan være dødbringende.

»Den anbefalede dosis giver en daglig mængde uorganisk arsenik, som i værste fald svarer til halvdelen af en dødelig dosis. Den er yderst skræmmende, at der findes foretagender, som sælger dette meget sundhedsfarlige præparat,« siger toksikolog Leif Busk fra Livsmedelsverket i en pressemeddelelse.

Advarslen gælder også to andre kosttilskud, der er produceret i Indien: DIVYA Kaishore Guggul og Chandraprabha Vati. Her er der fundet mængder af bly og kviksølv, der overskrider grænseværdierne.

Stockholms Kommune har krævet kosttilskudspræparaterne fjernet fra butikshylderne, men produkterne kan stadig købes i andre byer og på internettet, advarer Livsmedelsverket.

Vedvarende udsættelse for arsenik i mindre doser kan forårsage kræft og påvirke udviklingen af nervesystemet og immunforsvaret, især hos små børn. En høj dosis arsenik kan få det menneskelige kredsløb til at svigte og medføre døden inden for kort tid.