Fødevarestyrelsen: Sådan undgår du at blive syg af listeria

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

​I denne guide fra Fødevarestyrelsen kan du læse om, hvad du kan gøre for at undgå listeria i din mad.​ Sådan gør du:

1) Smid gammel ud

Smid mad ud der har overskredet "Sidste anvendelsesdato". Hold øje med, hvad der står på mærkningen af dine madvarer. Ofte vil der være en dato for sidste anvendelse. Spis maden inden denne dato, og ellers må du smide maden ud. Hvis du lægger maden i fryseren, kan den holde sig længere.

2)  Tjek køleskabet

Hold øje med, at temperaturen i dit køleskab ikke kommer op over 5°C. Listeria kan vokse ved køleskabstemperatur, men bakterien vokser kun langsomt, når temperaturen er under 5°C.

3) Kortere holdbarhed ved åben emballage

Når du først har åbnet en emballage med fx pålæg, kan pålægget ikke holde sig så længe, som i den lukkede emballage. Ofte kan du se på mærkningen af varen, hvor længe den kan holde sig efter, at emballagen er brudt. Følg anvisningerne på emballagen og læg varen over i fx en plasticboks.

4) Husk de generelle råd om god køkkenhygiejne

Herudover bør man altid varme maden ordentligt igennem og undgå at sprede bakterier fra rå madvarer til mad, der er færdig og klar til at spise.

Kilde: Fødevarestyrelsen