Fødevarestyrelsen erkender: Fejl i listeria-sag kan have kostet menneskeliv

Allerede i juli blev Fødevarestyrelsen klar over, at der var en risiko for listeriasmitte via Jørn A. Rullepølser. Først i august reagerede styrelsen, og det kan have været fatalt, erkender fødevarechef.

Virksomheden Jørn A. Rullepølser A/S fotograferet tirsdag den 12. august 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevarestyrelsen har fået kritik for at have reageret alt for langsomt i sagen om listeriaudbruddet i Danmark, som har kostet 13 mennesker livet. Nu erkender styrelsens fødevarechef, Hanne Larsen, i et interview med P1 Business, at den langsomme sagsbehandling kan have været fatal.

På spørgsmålet om, hvorvidt hun kan afvise, at den lange reaktionstid har kostet menneskeliv, lyder svaret:

»Nej, det kan jeg ikke afvise.«

»Vi har en situation, hvor vi kunne have reageret midt i juli måned. Vi kunne have taget ud og lave kontrol på det tidspunkt. Der ville vi formentlig være kommet til det resultat, hvis analyseresultaterne ville være positive, at vi skulle have lukket virksomheden ned på det tidspunkt, og det er klart, at i den mellemliggende periode, er der nogen, der kan være blevet syge,« uddyber Hanne Larsen over for P1 Business.

Fødevarechefen henviser her til virksomheden Jørn A. Rullepølser, der er smittekilden til listeriaudbruddet. Allerede 16. juli blev Fødevarestyrelsen klar over, at der var problemer med listeria i rullepølsevirksomheden. Men først 11. august skred Fødevarestyrelsen ind og lukkede virksomheden.

Styrelsen skrev i sin redegørelse om forløbet for knap to uger siden, at da det blev klart, at der var risiko for listeriaudbrud via Jørn A. Rullepølser, »burde der have været foretaget en gennemgribende kontrol af virksomheden samt udtaget prøver«.