Fødende i hovedstaden sendes lynhurtigt hjem - og det er de glade for

Mens regeringen og Folketinget vil give fødende ret til to døgns indlæggelse, indfører fødeafdelingerne i Region Hovedstaden tilbud om ambulante fødsler, hvor også førstegangsfødende udskrives fire-seks timer efter fødslen. En god løsning, lyder det fra fødelægerne, der selv vil bestemme, om flere penge skal bruges på indlæggelser eller ambulante forløb.

Fødende i Region Hovedstaden, også førstegangsfødende, bliver i stigende udstrækning udskrevet fra hospitalet få timer efter fødslen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadigt flere nybagte mødre i hovedstadsområdet, også førstegangsfødende, sendes hjem fra hospitalet få timer efter fødslen.

Tre af fire fødeafdelinger i Region Hovedstaden - hospitalerne i Herlev og Hillerød samt Rigshospitalet - tilbyder i dag ambulante fødsler til raske førstegangsfødende, og den fjerde afdeling, på Hvidovre Hospital, arbejder på at tilpasse sin organisation, så det også snart vil blive et tilbud hér.

Det fremgår af en orientering til politikere i regionens sundhedsudvalg.

Oplysningerne om det mere udbredte tilbud om ambulante fødsler kommer samtidig med, at regeringen med sin sundhedsreform og et flertal i Folketinget går den modsatte vej og vil udstyre førstegangsfødende med en ret til at kunne vælge to døgns ophold på sygehuset eller et patienthotel efter fødslen.

De fødende vil dermed blive den eneste patientgruppe i sundhedsvæsenet, der decideret vil kunne gøre krav på at blive indlagt, hvilket modtages med blandede følelser blandt de fagfolk, som har været med til at drive udviklingen hen mod flere ambulante fødsler.

»Valgflæsk«

»Jeg ser det lidt som valgflæsk. Det er godt, at man ikke vil tvinge de fødende til at skulle hjem kort tid efter en fødsel, og det er fint, hvis der følger flere penge med til at sikre gode forløb. Men om de skal bruges på to dages indlæggelse eller de glimrende ambulante fødselsforløb, bør man lade være op til fagfolkene ude på fødeafdelingerne,« siger formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Hanne Brix Westergaard, som er overlæge på fødeafdelingen på Nordsjællands Hospital i Hillerød.

Hér er det efterhånden 40 pct. af alle fødende med en normal fødsel og rask mor og barn, der udskrives fire-seks timer efter fødslen, og tallet er stigende.

Efter udskrivelsen får de nybagte mødre blandt andet tilbud om hjemmebesøg i de første dage efter fødslen.

Desuden er der barsels-/amme-ambulatorier på alle fødesteder i regionen, hvor kvinderne selv kan henvende sig for at få vejledning og blive observeret for brystbetændelse, ligesom barnet kan blive undersøgt for for eksempel navleinfektion, gulsot og trivsel.

Ambulatorierne er åbne for henvendelser de første syv dage efter udskrivning, og alle fødestederne har også en åben hotline, som kvinderne kan ringe til døgnet rundt i den periode for at få rådgivning og vejledning.

Mange kvinder er glade for det tilbud, og såvel fagligt som ressourcemæssigt har det vist sig at være en god løsning, vurderer fødelægerne.

»Nybagte familier vil gerne have rolige rammer omkring dem, og det er der ikke altid på en barselsgang, mens man med det udvidede tilbud om ambulant fødsel kan få et trygt forløb omkring amning og stiftelse af ny familie,« siger Hanne Brix Westergaard.

Regionale forskelle

Det har siden 2010 været praksis i Region Hovedstaden - og mange andre steder i landet - at raske flergangsfødende føder ambulant.

En budgetaftale fra 2013 i regionsrådet lagde op til, at der også skulle arbejdes med tilbud om ambulant fødsel til førstegangsfødende, hvilket er blevet indført gradvist på de fire fødeafdelinger.

Blandt politikerne i regionen er holdningen, at Folketinget selvfølgelig har ret til at prioritere fødendes ret til indlæggelse.

»Det er jo politik, og hvis de sender penge med, vil jeg ikke brokke mig. Men med de penge, vi har nu, ville jeg hellere prioritere de allermest syge og andre udfordringer så som at etablere flere fødeklinikker,« siger formand for sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (K).

I Folketinget vurderer Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, at der vil være stor forskel på, hvad førstegangsfødende vil vælge at gøre, om de vil tage hurtigt hjem eller blive.

»Vi kan konstatere, at der er store regionale forskelle på området, og at lukningen af barselshotellet på Rigshospitalet har skabt utryghed. Den utryghed skal elimineres,« siger hun.