Fodspor fra stenalderen fundet ved Rødby

To fiskere forsøgte i stenalderen af redde deres fiskeredskaber fra en storm ved Rødby. Det lykkedes ikke helt, og nu kan arkæologerne følge deres fodspor.

Arkivfoto. Rødby Havn ved solnedgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN JUHL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fodspor fra to fiskere, som for 5.000 år siden gik ud i det lave vand ved Rødby for at bjærge fangsten og redde deres pileflettede fiskehegn og ruser, er nu dukket op i forbindelse med gravearbejdet til den kommende Femern-forbindelse.

Ifølge Lolland-Falsters Folketidende, der citerer Kristeligt Dagblad, er der fundet mellem ti og 12 tydelige fodspor fra stenalderfiskerne, og de er til dato de ældste i Danmark.

»Der var så vildt at se det første fodspor, hvor vi tilmed kunne se storetåen helt tydeligt. Så kommer de forhistoriske mennesker helt tæt på«, siger arkæolog Terje Stafseth fra Lolland-Falsters Museum, til bladet.

At sporene i det hele taget er bevaret skyldes simpelthen, at de forhistoriske fiskere er vadet ud i det, der dengang var en lavvandet lagune for at redde deres redskaber, mens en truende storm er trukket op.

Det lykkedes dem dog ikke helt, for ud over fodsporene er der fundet både fiskehegn og ruser. Fiskerne selv har måttet søge mod land og er trådt ind i det bløde dynd ved bredden, som stormen derefter har blæst sand ned i.

Sandet har lagt sig som en afstøbning, og da området senere er blevet afvandet, har andre aflejringer lagt sig over dem og bevaret dem.

Undersøgelser har vist, at det er to personer, der har bevæget sig rundt i det forhistoriske dynd, og derfor kan det fastslås, at den ene var en størrelse 36, mens den anden har været en størrelse 42.

Begge er gået frem og tilbage ved fiskeredskaberne, og arkæologerne håber ifølge Kristeligt Dagblad at finde flere fodspor.