Fodcreme og talkum stopper de sure sommertæer

Når temperaturen stiger, smider mange af os strømperne. Problemet er bare, at det kan give seriøse lugtgener. Her er talkum og fugtighedscreme din ven.

Nogle sommersko fungerer som en frysepose på fødderne, og det kommer altså til at lugte. Scanpix/Anders Birger Schjørring/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om vinteren pakker vi vores fødder ind i tykke sokker og varme støvler. Derfor smider mange af os strømperne, så snart solen kigger frem bag skyerne. Og så skulle man egentligt tro, det betød, at vi ikke længere skulle døje med lugtgener.

Men desværre er det bare realiteten for mange - selv om sommeren.

Hvis dine fødder lugter, er det mest effektive selvfølgelig, at du vasker dem. Men du skal ikke sidde med fødderne i et fodbad i en halv time. Du skal bare vaske dem, når du går i bad, og så sørge for at tørre dem ordentligt bagefter.

Fodterapeut Pia Bondorph anbefaler at smøre et lag fugtighedscreme på fødderne efter et bad for så derefter at drysse talkum på dem.

»Talkum lægger en absorberende hinde, der suger, på huden,« siger hun.

Hun forklarer, at fødderne også kræver lidt speciel pleje om sommeren, så den eneste lugt, der rammer vores næsebor, er duften af den danske sommer. Du bør starte med at bruge nogle ordentlige sko.

»Det kan for eksempel være i skind, så huden kan ånde,« siger hun.

Hun råder derfor til, at man lader være med at købe et par billige sommersko, for der er materialet sikkert lavet af syntetiske materialer, som mest af alt minder om plastik.

»Hvis man vil købe nogle fine ballerinasko, så køb dem i skind i stedet,« fortsætter hun.

Overlæge ved Svedklinikken i København Johannes Kristensen påpeger, at det handler om, at naturmaterialer kan suge sveden fra dine fødder.

»Hvis materialet ikke kan suge sveden, samler det sig rundt om foden, og så varer det ikke ret længe, før der kommer bakterier til, og så opstår den dårlige lugt,« siger han.

»De svampe, vi får mellem tæerne, trives klart bedst i lukket fodtøj og med svedige fødder, for der vokser de ti gange hurtigere,« forklarer Johannes Kristensen.

Du kan godt have et par sko på af syntetisk materiale i kort tid, for tommelfingerreglen hedder, at jo længere tid du går i sko af syntetisk materiale, jo værre bliver lugten.

Og selv om det er sommer, anbefaler Johannes Kristensen også, at man bruger sokker i skoene, for sokker suger også sveden til sig. Her er det vigtigt, at sokkerne ikke er af nylon men af bomuld.

»Det er godt, hvis man stiller skoene udenfor, så de kan tørre igennem, og så skal man heller ikke bruge samme sko konstant, for så bliver det umuligt at få lugten væk,« siger Johannes Kristensen.

/ritzau/FOKUS