Fodboldsupporter fik fjernet Qatar-kritisk flag under landskamp i Parken

Den danske landsholdssupporter Daniel Niebuhr blev bedt om at fjerne sit Qatar-kritiske flag, da han i går aftes hyldede det danske landsholds sejr over Østrig. DBU fortæller, at det skyldes FIFAs regler.

Det var dette flag, som Daniel Niebuhr og hans kammerat skulle pakke væk, under landskampen i parken tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Daniel Niebuhr har sammen med sin kammerat fulgt det danske herrelandshold gennem de seneste seks-syv år. De betegner sig selv som »faste supportere« og støtter landsholdet i både ind- og udland.

De var også på plads i Parken tirsdag, hvor de så de danske spillere besejre Østrig med 1-0. En sejr, der sikrede landsholdet kvalifikation til det omdiskuterede VM i Qatar.

Efter kampen blev spillerne hyldet på banen, og Daniel Niebuhr og hans kammerat bevægede sig derfor ned mod banen for at hylde holdets præstation og fremvise deres flag med ordene »Boycott Qatar 2022«.

Kammeraterne er nemlig kritiske over for FIFAs beslutning om at afholde verdensmesterskabet i ørkenstaten, og et udsolgt Parken var for dem en oplagt mulighed for at sprede deres holdning.

»Beslutningen om at lægge VM i Qatar er en dårlig beslutning helt overordnet. Der er blevet undersøgt vidt og bredt om forholdene dernede, hvad der foregår lige nu, og hvad der er gået forud for beslutningen. Og for os var det vigtigt at bruge den største fodboldplatform, vi har herhjemme, nemlig et udsolgt Parken til at sætte fokus på den sag. Det ville være tosset andet,« siger Daniel Niebuhr.

Kort tid efter, at kammeraterne bevæger sig mod banen og fremviser deres flag, kommer der en vagt og henvender sig til dem. Han beder dem om at pakke flaget væk. Niebuhr og hans ven spørger derfor vagten, hvilke regler de bryder ved at have flaget fremme. Stewarden svarer ifølge Daniel Niebuhr, at det er noget, han har fået at vide »højere oppefra«. Og at det er DBU, der har givet meldingen.

Drengene spørger ind til det svar, da de havde fået en forståelse af, at DBU gav plads til at have holdninger på stadion. DBU har dog også tidligere gået ind i sager om flag på stadion, da de blandede sig i sagen om, at den danske fan Kristoffer Føns fik fjernet et regnbueflag i Baku under EM-kvartfinalen.

Samtidig kommer der ifølge Daniel Niebuhr flere stewards til, som fastholder kravet om at fjerne flaget. Imidlertid fortæller Daniel Niebuhr, at de fortsætter med at fremvise flaget, og at der kommer flere fans ned og »lægger sig imellem«. De bakker op om, at Daniel og hans kammerat har ret til at udtrykke deres holdning, fortæller Daniel Niebuhr. Undervejs får supporterne at vide, at hvis ikke de pakker flaget væk, så vil de blive eskorteret ud af Parken.

Daniel Niebuhr og hans kammerat fik til landskampen i går at vide, at de skulle fjerne deres Qatar-kritiske flag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto.

Stemningen er dog hverken »konfrontatorisk eller aggressiv« ifølge Daniel Niebuhr. Alligevel bliver der tilkaldt en såkaldt tribuneleder.

»Hun beder om at se, hvad der står på flaget, fordi hun gerne vil tage nogle billeder af det. Det siger vi, at det må hun vældig gerne. Hun fortæller derefter, at det er UEFAs regler, der siger, at vi ikke må have det med. Og at man kan risikere at krænke qatarerne ved at have det her banner med,« siger Daniel Niebuhr.

Tribunelederen ender dog med ikke at tage et billede af flaget. Spillerne har på dette tidspunkt forladt banen, og Daniel Niebuhr og hans kammerat vælger derfor at pakke flaget væk.

UEFAs regler

Hos DBU fortæller kommunikationschef Jakob Høyer, at det er FIFAs regler, der har fået personalet i Parken til at bede supporterne om at fjerne deres flag.

»Der er nogle regler til de her internationale kampe, som siger, at du ikke må have politiske budskaber på stadion. Det vil sige, at du ikke må skrive boykot Sverige, du må ikke skrive boykot Israel, du må ikke skrive boykot noget som helst. Det er et politisk budskab, og det er derfor, de blev bedt om at fjerne det banner i går,« siger Jakob Høyer.

Men krænker det ikke deres ytringsfrihed?

»Nej, det mener jeg ikke, for der er nogle regler, der hvor du går ind. Og når du går ind i en fodboldarena, ønsker man ikke, at man har alle mulige sådan … Hvis man går den anden vej, i det du åbner op her, så kan du jo til kampene i november risikere, at alle fansene havde valgplakater med fra kommunalvalget. Og så ville det blive et stort politisk …«

Men er det ikke også en afsporing af debatten. Med alt respekt er det ikke lidt en stråmand? For det handler jo om en VM-kvalifikationskamp til et omdiskuteret VM?

»Nu fortæller jeg dig, hvad reglerne er fra UEFAs side, og det er de regler, vores stewards agerer efter,« siger Jakob Høyer.

Høyer fortæller, at man i DBU gennem en længere årrække har været kritiske over for det omdiskuterede VM i Qatar, og at man blandt andet har arbejdet på at forbedre rettighederne for migrantarbejdere i Qatar. Derfor var han også glad for, at der var nogle fans, der i samarbejde med Amnesty International havde et banner med i Parken, hvor man bakkede op om at kæmpe for migrantarbejdernes forhold.

DBUs kommunikationschef, Jakob Høyer, bifalder dette banner, som nogle fans havde taget med i Parken. Banneret hylder kampen for bedre rettigheder til de migrantarbejdere, som arbejder i Qatar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto/DBU.

»Reglerne er bare sådan, at du ikke må have politiske budskaber med. Og jeg vil gerne tage en sammenligning. For en måned siden var der landskamp mellem Danmark og Israel, hvor der var masser af palæstinensiske flag. Det kan man godt have. Men hvis du havde et palæstinensisk flag, hvor du skriver boykot Israel henover, så bliver det inddraget,« siger Jakob Høyer.

Må du så heller ikke tage et regnbueflag med i Parken? Vil det også blive fjernet?

»Nej, fordi det ikke er et politisk budskab. Det andet handler om, at hvis du går ind og siger, at man skal boykotte bestemte lande eller bestemte politiske partier eller andet, så er det … Men det her skal du interviewe FIFA om, jeg fortæller bare om deres regler.«

Okay. Jeg forstår bare ikke, hvordan det ene flag kan være et politisk budskab, og det andet ikke kan?

»Men sådan er det. Jeg synes egentlig, at det er et ret klart, hvad jeg siger. Hvis du skriver, at du vil boykotte noget, så begynder det at blive meget politisk, hvorimod hvis du viser, at du vil fremme noget, om det så er regnbuesymbolet eller om du vil hylde Palæstina, eller hylde hvad for et flag du nu end vil, så er det jo noget andet. Det er den sondring, der er i UEFAs regler.«

Hvad mener i så helt principielt om, at de danske fans skal have mulighed for at udtrykke deres tilfredshed eller utilfredshed i Parken?

»DBU er imod, at VM skal afholdes i Qatar, og det har vi sagt i mange år. Vi har gjort, hvad vi kunne for at påvirke forholdene i Qatar, og det vil vi blive ved med, nu hvor herrelandsholdet har kvalificeret sig til VM. Jeg synes, det er rigtig fint, at der er fans, der ytrer sig, men det er klart, at vi skal følge de regler, der er fra FIFA, således at en landskamp i Parken eller på andre stadion bliver en sportslig begivenhed og ikke en politisk begivenhed. Og så er det til gengæld positivt, at der var andre fans, som gik ind og hyldede, at vi kæmper for migrantarbejdernes forhold;« siger Jakob Høyer.

Gentagelse af episode i Moldova

Episoden i parken tirsdag aften er ikke den seneste episode, hvor danske fans har fået fjernet Qatar-kritiske flag under VM-kvalifikationskampe. Så sent som i lørdags var Daniel Niebuhr til stede i Moldova, hvor landsholdet tromlede det moldoviske landshold med 4-0.

Her fremviste han sammen med sin kammerat det samme banner som til kampen i Parken i går. Her blev han før kampen bedt om at fjerne banneret af de stewards, der var på stadion.

Det fik formanden for paraplyorganisationen Danske Fodboldfans, Christian Rothmann, til at kritisere hændelsen i Tipsbladet.

»Det er utrolig beklageligt, at man på den måde frarøver fans muligheden for at udtrykke sig kritisk. Fans har lige så stor ret til at udtrykke sig som spillere. Så jeg kan ikke finde argumentet for, hvorfor man ikke skal have lov til at vise det her banner. Vi ser med stor alvor på det. Om vi er ude i en krænkelse af ytringsfriheden, det er vi nok,« siger Christian Rothmann til Tipsbladet og tilføjer:

»Jeg er dog betrygget ved, at vi ikke ser det i Danmark, men uden for landets grænser og i andre kulturer. Jeg er bare glad for, at der i Danmark er plads til, at vi kan udtrykke os på den måde. Vi er ikke vant til, at der bliver lagt beslag på fansenes holdninger på relevante emner. Qatar er noget, vi har diskuteret længe, og det er en slutrunde, vi arbejder på at kvalificere os til, så naturligvis synes jeg, fans har ret til udtrykke sig.«

Formanden fortalte til Tipsbladet, at han tirsdag skulle have et møde med fankoordinatoren i DBU, Anders Hagen, om sagen. Det vides ikke, hvad der er kommet ud af det møde.

Opdateret: De steder, hvor det har fremgået, at det er UEFAs regler, der er blevet handlet er det blevet rettet til FIFAs regler. Det sker på baggrund af svar fra UEFA og en opklarende spørgsmål til Jakob Høyer.