Fodboldfans kan ånde lettet op: Danmark viger uden om drastiske indgreb mod coronavirus

De danske myndigheder satser på at kunne gribe så hurtigt ind ved tilfælde af coronasmitte, at det næppe bliver nødvendigt at aflyse store sportsbegivenheder og lukke hele byer ned, som man har valgt at gøre i Norditalien.

 
Den første dansker er blevet smittet af coronavirussen. Her er et overblik over situationen.

Danskerne kommer næppe til at opleve de meget drastiske indgreb som i Norditalien og andre områder, hvor store sportsbegivenheder aflyses, rejsende i lufthavnen screenes, og hele byer lukkes ned for at bekæmpe smittespredning med coronavirus.

Det vil kun kunne komme på tale, hvis smittespredningen pludselig løber løbsk herhjemme og kommer ud af kontrol – hvilket der ikke er noget, der tyder på, den kommer til på nuværende tidspunkt, vurderer overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

»Vi arbejder med en inddæmningsstrategi, hvor vi forsøger at finde de tilfælde, der er blevet eksponeret for smitte f.eks. under en rejse. Så satser vi på at finde deres kontakter for på den måde at lukke ned for mulig smittespredning,« siger Bolette Søborg.

Når man nogle steder aflyser forskellige store begivenheder, er det ifølge overlægen et udtryk for, at man, som i Norditalien står med en masse smittede, og man er usikker på, hvordan de er blevet smittet.

Det virker således til, at man i Italien ikke nåede at komme ind i tide og få lukket de smittespredningskæder, der kører, vurderer hun.

Hvis der opstår sådan en situation, kan man som land vælge at undgå situationer, hvor en masse mennesker befinder sig meget tæt på hinanden, f.eks. som tilskuere til en fodboldkamp – eller ligefrem lukke hele byer ned.

Adskillige byer med smitteklynger i den rige og befolkningsrige region Lombardiet omkring millionbyen Milano er således lukket ned med forbud mod at tage ind eller ud af dem. Dertil kommer lukkede museer i hele regionen og talrige aflyste begivenheder, ligesom Christian Eriksens nye klubs, Inters, europæiske hjemmekamp (Inter vandt 2-1) torsdag aften mod Ludogorets Razgrad blev spillet på et stadion uden tilskuere i Milano. Det samme gælder Serie A-topkampen mellem Inter og Juventus i weekenden.

»Det er svært at svare på, om vi kan komme så langt ud i Danmark. Man kan ikke udelukke det, men det er meget langt fra, hvor vi er nu,« siger Bolette Søborg.

Flere steder har man også forsøgt sig med screening af passagerer i lufthavne, men der er mange huller i den kontrol, og der er ingen evidens for, at det virker. Italien har netop været et af de lande, som har gjort brug af disse mere indgribende virkemidler – uden at det altså foreløbig har haft en afgørende effekt.