Fodboldens etiske råd kigger nærmere på »store patter«

Fodboldens etiske råd skal på et møde torsdag diskutere, om det er i orden, at herrelandsholdets spillere efter en sejr slutter sejrsangen af med ordene »store patter«.

Stop med at slutte jeres sejrssang af med ordene »store patter«, lyder det nu fra Den antisexistiske forening Everyday Sexism Project Danmark til fodboldlandsholdet. Her ses holdet efter sejren i november i Dublin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Er det i orden at slutte sejrssangen efter en vellykket fodboldkamp af med ordene »store patter«?

Det skal Dansk Boldspil-Unions (DBU) såkaldte etisk råd diskutere torsdag efter klager over netop denne ordlyd i forbindelse med herrelandsholdets sejrssang.

Ordene faldt efter sejren i november på 5-1 over Irland, der sendte Danmark til VM i Rusland næste år.

DBU delte på Twitter en video med jubelscener fra spillernes omklædningsrum, hvor spillerne sang deres sejrssang.

»Hvem var det, der vandt i dag? Det var dem fra Danmark af. Hey hey hey. Store patter,« lød det fra landholdsspillerne.

Mathias »Zanka« Jørgensen lagde også en video op på sin Facebook-profil, hvor landsholdet fejrede sejren og sang om bryster.

Kommentarsporet på Facebook blev fyldt, men ikke alene med lykønskninger.

Sangen fik således Everyday Sexism Project Denmark (ESPD) og mange andre til at reagere.

»I anledning af #MeToo og det, at Danmarks herrer nu har kvalificeret sig til VM, og at deres sejrssang i omklædningsrummet blev vist på nationalt TV, hvor de afslutningsvist råber »store patter«, er det vist på tide, at den sang bliver aflivet,« lød det fra Everyday Sexism Project Danmark på Facebook:

»Vi taler om, hvordan alle de krænkelser kan ske, som der berettes om under hashtagget #MeToo, og det er ganske enkelt. Det er, fordi vi har en kultur, der tillader det, og en kultur, der lærer drenge at være »boys-will-be-boys«, hvor sexisme er en del af dette. Vi skal have brudt denne kultur, og da kultur er menneskeskabt, er det også kun os mennesker hver især og sammen, der kan gøre dette.«

Everyday Sexism Project Danmark tilføjede med et »så hermed en opfordring til at lægge pres på DBU, diverse foreninger, forældre til børn, der spiller fodbold, på trænere etc. om at få ændret på dette hurtigst muligt«.

»DBU kunne jo udskrive en konkurrence, så vi kan få et nyt sejrsråb sammen med en ny landsholdssang, så vi får noget nyt at råbe til de forhåbentlig mange kommende sejre,« skrev Everyday Sexism Project Danmark.

Men fodboldens etiske råd kan alene komme med rådgivende udtalelser.

Rådet skal på et møde over middag diskutere sangen, og om den er i orden. Sangen er et af flere punkter på dagsordenen.

DBU har et code of conduct, som det hedder, hvoraf det bl.a. fremgår, at »vi støtter mangfoldighed og er imod enhver form for diskrimination«, og at »vi er forbilleder døgnet rundt, året rundt – både på banen, i byrummet og på sociale medier«.

Men umiddelbart må det være op til spillerne selv at afgøre, hvad de vil synge, lyder det fra DBUs kommunikationschef, Jakob Høyer.

Han forklarer, at offentliggørelsen af videoen er udtryk for ønske om åbenhed i DBU, hvor fans via de sociale medier kan komme tæt på spillerne.

»Som udgangspunkt må det være spillerne selv, der tager initiativet, hvis de have en ny sang,« siger han.

I øvrigt er ordlyden af sangen ifølge Jakob Høyer identiske med en sang på en video offentliggjort af DBU i 2014 efter en landsholssejr. Han vurderer, at reaktion kommer nu, og ikke dengang, pga. den aktuelle debat om #MeToo.

»Sangen er blevet brugt i mange år, og som jeg forstår det, bliver den brugt i mange superligeklubber og andre klubber rundt omkring i landet,« siger kommunikationschefen.

Jakob Høyer finder det afgørende, at sangen er sunget i et omklædningsrum. Altså et privat rum af en slags.

»Det er en vigtig pointe. Spillerne synger det ikke ude på banen,« siger han