Fodboldens enorme korruptionskonge vendte sig mod sine egne og rystede FIFA i sin grundvold

Forleden døde den tidligere amerikanske fodboldboss Chuck Blazer. Han blev selv fordærvet af korruption, inden han som informant for FBI kastede lys over de mange lyssky transaktioner i den internationale fodboldverden.

Chuck Blazer (tv) var en af de mænd, der var med til at gøre fodbold stor i USA, og han var med til at modernisere og effektivisere Confederation of North, Central America and Caribbean Association Football (CONCACAF). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den internationale fodboldverden sagde forleden farvel til en af sine i bogstaveligste forstand største og mest fortabte sønner, da den 72-årige amerikaner Chuck Blazer døde.

Navnet Chuck Blazer siger måske ikke det danske fodboldfolk så meget. Men i årtier formåede den overvægtige amerikaner med det store, grå skæg og det ligeledes store, grå hår at sætte sin dyrt klædte buksebag tungere på fodbolden, end han formentlig nogensinde kunne have drømt om, da han sidste i 1970erne begyndte at træne sin søn, Jasons, fodboldhold i New Rochelle.

Chuck Blazer var nemlig en af de mænd, der var med til at gøre fodbold stor i USA, og han var med til at modernisere og effektivisere Confederation of North, Central America and Caribbean Association Football (CONCACAF), der er det regionale fodboldforbund i det internationale fodboldforbund, FIFA. I en årrække sad han i FIFAs magtfulde eksekutivkomité og var dermed med til at bestemme, hvor en række VM i fodbold skulle afholdes.

Men han var også glad for penge, han var korrupt og en sladrehank, der var villig til at stikke andre, lige så korrupte fodboldledere, da myndighederne i USA for alvor fik øjnene op for, hvad Chuck Blazer – også kaldet Mr. Ti Procent – havde gang i.

Med andre ord var Chuck Blazer manden, der vendte sig mod sine egne. Manden, der med sin anløbne livsstil repræsenterede alt det, kritikere i årevis havde forsøgt at overbevise omverdenen om, var galt med FIFA. Hans afsløringer har i høj grad bidraget til, at først det ene og så det andet skelet i de senere år er raslet ud af FIFAs skab.

Det hele kulminerede i 2015, da FBI og politi i Schweiz anholdt flere højtstående medlemmer i FIFA på mistanke om korruption. Få dage senere faldt selveste Sepp Blatter, kongen af FIFA og præsident for forbundet siden 1998. Han valgte ikke at sige ja til fire år til med henvisning til den aktuelle korruptionssag. Sidste år blev schweizeren afløst på præsidentposten af landsmanden Gianni Infantino. I dag er 81-årige Sepp Blatter i øvrigt udelukket fra alle fodboldrelaterede aktiviteter i seks år på grund af en lyssky pengesag mellem ham og den tidligere præsident for det europæiske fodboldforbund, UEFA, franske Michel Platini.

Mr. Ti Procent scorede kassen

Tilbage til Mr. Ti Procent. Efter års arbejde i amerikansk foldbold kom han til CONCACAF. Her blev han venner med den lokale fodboldboss fra Trinidad, Jack Warner. En ven, Chuck Blazer senere angav. I 1990 blev Jack Warner præsident for CONCACAF, og han gjorde straks sin buddy fra USA til generalsekretær. Sammen flyttede de forbundets hovedkvarter fra Guatemala City til USA. Chuck Blazer fik det maget således, at han fremover ville få ti procent i kommission af forbundets indtægter.

Og Chuck Blazer scorede kassen. Angiveligt over 100 millioner kroner. Han fik adresse på 49. etage i Trump Tower på 5th Avenue i New York. Til dels på fodboldforbundets regning. Akkurat som CONCACAF betalte hans udgifter til boliger rundt omkring i verden. Samt en årlig garageleje til en Hummer på mere end 20.000 dollar. Det siges, at han også havde en hybel til sine to katte. På 17. etage holdt CONCACAF til. Fra Manhattan styrede han forbundets finanser. Ofte blev han set på sin handicapscooter, nogle gange i selskab med en arapapegøje, Max, som hans ekskone havde foræret ham. Men først efter at hun havde lært den at sige, »du er et fjols«.

Det var på sådan en scootertur i 2011, på vej til en bid brød på en dyr restaurant, at skæbnen i form af FBI-agenter indhentede Mr. Ti Procent. Han var en skatteunddrager, sagde de, men ville han samarbejde, kunne han slippe for mange år i fængsel, lød tilbuddet. Ja tak, sagde manden, der to år senere tilstod bestikkelse, skattesnyd og pengevask. I 2015 blev han af FIFA bandlyst i fodbold på livstid.

Han indvilligede som informant bl.a. i at holde et møde på et hotel under OL i London i 2012, som han optog med en mikrofon i en nøglering. Han beskyldte sin gamle ven Jack Warner for sammen med Mohamed bin Hammam fra Qatar at have udøvet bestikkelse, så den arabiske formand for det asiatiske fodboldforbund kunne vinde FIFA-præsidentvalget over Sepp Blatter i 2011. Han nåede ikke selv at komme i fængsel, men en lang række personer i og omkring CONCACAF og FIFA bliver stadig efterforsket af myndighederne.

Ifølge DBU-formand Jesper Møller har Chuck Blazers tilståelser sammen med anholdelserne i 2015, Sepp Blatters afgang og reformer vedtaget af FIFAs kongres i 2011 »udløst en lavine« og »en nødvendig oprydning, der stadig er i gang«.

»Det har været godt på den måde, at antikorruption og good governance nu er på dagsordenen på en helt anden måde end før. Alle kan se, at det vi i bl.a. DBU står for, det er vejen frem,« siger han:

»Men det bliver en lang rejse.«