FOA: Støvsugning er også nærvær

Det er en dårlig idé at spare menneskelig arbejdskraft væk med robotstøvsugning i de ældres hjem, lyder det fra fagforbund.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Robotstøvsugning fremfor støvsugning af en person i hjemmeplejen vil ikke bare fjerne den menneskelige arbejdskraft i de ældres hjem. Det vil fjerne nærvær og livskvalitet. Sådan lyder det fra formanden for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

- Jeg er bekymret over, at politikerne forsimpler det, at ældre får praktisk bistand. Rengøring får man for eksempel tildelt på grund af et svækket helbred. Det betyder, at man ikke bare taler om gratis rengøring, men også om at der fra medarbejderens side skal være et observerende blik på, om de ældres helbred er i orden. Det kan en robot ikke, siger Karen Stæhr.

Hun er dog ikke blind for, at velfærdsteknologi såsom rotobstøvsugere kan være til stor gavn og frigive dyrebare ressourcer.

- Teknologi kan mindske arbejdsskader, og man kan frigive nogle ressourcer ved at indføre mere teknologi i hjemmeplejen. Men når man indfører det, er det meget væsentligt, at man bruger de frigivne ressourcer på mere omsorg, siger Karen Stæhr og fortsætter sin kritik af robotterne:

- Der bliver mindre kommunikation ansigt til ansigt, hvor den enkelte medarbejder kan være med til at træne den ældre i praktiske opgaver. Samtidig mister de ældre livskvalitet, og vi risikerer, at eventuelle symptomer på sygdom ikke bliver opdaget i tide, og det vil bare give samfundet en endnu større regning.

Debatten om robotstøvsugere er affødt af, at indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) vil gøre det lovligt for kommunerne at give afslag på »almindelig« støvsugning med henvisning til robotstøvsugning.

I Billund Kommune har robotstøvsugning hos ældre i et stykke tid fungeret med succes set med kommunale briller. Også i Læsø Kommune og Rebild Kommune lufter borgmestrene deres forståelse for robotstøvsugning.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at FOA frygter for de ældres ve og vel samt for deres medlemmer.

- Vi ser på den her tendens med bekymring, hvor kommuner kan se besparelser ved at indføre velfærdsteknologi. Man kan frygte, at man vil erstatte medarbejdere med robotter, fordi lønkroner er en tung post i de kommunale budgetter. Det efterlader dårligere ældreomsorg og mere nedslidte medarbejdere, siger Karen Stæhr.