FOA roser ny psykiatriplan

Fagforbundet med 15.000 ansatte i psykiatrien glæder sig over mindre tvang, nye behandlingssteder og indsats mod vold.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fagforbundet FOA, der har 15.000 medlemmer beskæftiget i psykiatrien, roser regeringens nye plan for den psykiatriske behandling i Danmark, som netop er offentliggjort.

Sektorformand i FOA, Karen Stæhr, glæder sig over, at behandlingen for fremtiden bliver præget af mindre tvang, etablering af nye bosteder og et økonomisk løft på 1,6 milliarder kroner over de næste fire år.

Ifølge sektorformanden er de sindslidende længe blevet spist af med, hvad hun betegner som tomme løfter. Samtidig er psykiatriens behandlingssteder mange steder slidt ned. Derfor er der hårdt brug for nye faciliteter, mener hun.

»De store ambitioner om at få nedbragt brugen af tvang bliver langt mere realistiske, når der følger ressourcer med. Sundhedspersonalet bruger ikke magtanvendelse for sjov. Det er sidste udvej og ofte foranlediget af massiv mangel på personale og alt for dårlige rammer,« siger Karen Stæhr i en pressemeddelelse.

Hun glæder sig også over, at der lægges op til en styrket indsats i socialpsykiatrien. Her har regeringen sat penge af til nye ambulante akutteams og forebyggelse af vold på bosteder.

»Vi har på det seneste oplevet flere tragiske overfald på psykiatriske bosteder herhjemme. Og det er et hårdt presset område. Derfor er det helt nødvendigt, at vi styrker den tidlige indsats, opkvalificerer personalet, og øger fokus på konflikthåndtering. Så vi kan forebygge voldelige hændelser og samtidig forbedre behandlingen af patienterne i deres nærmiljø,« siger Karen Stæhr, der også opfordrer til, at regeringen tager initiativ til en decideret national handlingsplan mod vold i psykiatrien.