FOA-medlemmer: Vi klarer ikke senere pension

Næsten to ud af tre medlemmer af forbundet FOA mener ikke, at de kan arbejde til pensionsalderen, hvis den hæves.

Arkivfoto: Det hænger sammen med, at FOAs medlemmer kommer ud at arbejde i en tidlig alder og har et hårdt fysisk arbejde, siger FOAs formand, Dennis Kristensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Social – og sundhedshjælpere, pædagogmedhjælpere og rengøringsmedarbejdere får svært ved at holde et helt arbejdsliv, hvis pensionsalderen sættes op. I en undersøgelse blandt forbundet FOAs medlemmer svarer 62 procent, at de sandsynligvis ikke eller helt sikkert ikke kan blive på arbejdsmarkedet til pensionsalderen, hvis den hæves med blot et halvt år.

Det hænger sammen med, at FOAs medlemmer kommer ud at arbejde i en tidlig alder og har et hårdt fysisk arbejde, siger FOAs formand, Dennis Kristensen.

»Vi ved fra Arbejdstilsynet, at det at arbejde med mennesker herunder i ældreplejen rangerer meget højt blandt de mest belastende job,« siger Dennis Kristensen.

Enhedslisten har tirsdag præsenteret et nyt tilbagetrækningsudspil, hvor partiet vil give danske lønmodtagere ret til at trække sig tilbage efter 40 år på arbejdsmarkedet og have ret til at gå på nedsat tid efter 35 år.

FOA har tidligere foreslået en fleksibel tilbagetrækningsalder, så dem med de hårde job kan gå tidligere på pension.

Emnet blev aktuelt igen, da regeringspartiet Liberal Alliance foreslog, at pensionsalderen skal hæves og efterlønnen helt droppes.

»Liberal Alliance er helt ude i skoven med det forslag. Deres kernevælgere kan sikkert godt arbejde længere i deres kontorjob, men de ved bare ikke, hvad det vil sige at arbejde med mennesker, og hvor nedslidende det er både fysisk og psykisk,« siger FOA-formanden.