FOA: Alene-arbejde på plejehjem er uforsvarligt

En stor del af SOSUerne på landets plejehjem arbejder alene i aften- og nattetimerne. Det medfører uforsvarlige situationer for både ansatte og beboere, lyder kritikken fra FOA.

Fire ud af ti medarbejdere på landets plejehjem arbejder alene med en eller flere borgere i en stor del af arbejdstiden. Og det er ikke altid forsvarligt, lyder det fra formand for FOAs social- og sundhedssektor, Karen Stæhr.

FOA har undersøgt omfanget af alene-arbejde blandt medlemmerne, og det viser sig, at næsten hver fjerde oplever uforsvarlige eller farlige situationer for borgerne, fordi medarbejderne er alene med dem.

»Det er uværdigt for de ældre, at man som medarbejder ikke har tid til at blive, til man er færdig, men i stedet må haste videre til andre beboere, der har lige så meget brug for hjælp. Og det er utilfredsstillende for personalet, der gang på gang må tilsidesætte deres faglighed og forsøge at være flere steder på én gang,« siger Karen Stæhr.

Det er især i aften- og nattetimerne samt i weekender og på helligdage, at social- og sundhedshjælpere arbejder alene. Og det giver store udfordringer, når det eksempelvis handler om hjælp til borgere, der er faldet eller er »dørsøgende« og søger væk fra plejehjemmet. Der er nemlig ikke tid til at tage hånd om problemerne, når man er den eneste ansatte på vagt, lyder det fra FOA.

Næsten halvdelen af de medarbejdere på plejehjemmene, der en gang i mellem arbejder alene, må således gå fra en borger, som har brug for hjælp. Godt fire ud af ti må udskyde behandlingen af en borger, indtil der er flere på arbejde. Og næsten tre ud af ti oplever ofte, at demente borgere ikke kan få den fornødne støtte.

Ifølge sektorformanden udmønter frustrationerne over alene-arbejdet sig i stressede og udkørte medarbejdere.

Selv om det vil koste kassen at skrue op for normeringerne og afskaffe alene-arbejdet, kan det sagtens vise sig at være en god forretning på længere sigt, lyder det fra FOAs sektorformand.

»Det bekymrer mig, at politikerne bliver ved med at tro, at de kan skære ned, uden at det har konsekvenser. Det er dyrt at spare så meget, at de ansatte bliver syge af det. Og det er desværre virkeligheden, når medarbejderne bliver sygemeldt med stress, får fysiske skader og bliver nedslidte,« siger Karen Stæhr.