FN roser Danmark

FN har flyttet så mange af sine organisationer til København, at det er verdens sjettestørste FN-by. Det har øget effektiviteten, fastslår FNs vicegeneralsekretær. Udviklingsministeren vil tiltrække endnu flere FN-organisationer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har givet FN valuta for pengene, at verdensorganisationen har placeret en række særorganisationer i København. Det fastslår FNs vicegeneralsekretær, Marc Malloch Brown, der netop har været i Danmark for at deltage i regeringens Afrika-konference.

»Det har været en stor gevinst for FN, når det handler om effektivitet,« fastslår Marc Malloch Brown, der står i spidsen for en organisation, der ellers kritiseres voldsomt for at være et bureaukratisk og udgiftskrævende mareridt.

Senest har FN besluttet at flytte underorganisationen UNOPS fra FNs hovedkvarter i New York til København. Det betyder ifølge Marc Malloch Brown, at der ved årets udgang vil være i alt 860 FN-medarbejdere i den danske hovedstad, som dermed er verdens sjettestørste FN-by.

Danmark sikrede sig UNOPS, der varetager den ledelsesmæssige styring af FNs projekter og programmer, i konkurrence med bl.a. Tyskland, Spanien, Italien og Frankrig. I forvejen ligger UNICEFs verdenslager i Nordhavnen, Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har sit regionale kontor i Hellerup, og en række FN-organisationer er samlet i FN-centret på Midtermolen. Bl.a. UNDP, FNs Befolkningsfond (UNFPA) og Verdensfødevareprogrammet (WFP).

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) arbejder på at tiltrække endnu flere FN-agenturer til København og oplyser, at ministeriet har planer om at samle FN-organisationerne ét sted for at få stordriftsfordele.Udland side 10