FN: Danmarks udlændingelov skal laves om

De nye stramninger af den danske udlændingelov overtræder FNs flygtningekonvention, lyder kritikken fra FNs flygtningeorganisation UNHCR

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af de nye stramninger af udlændingeloven i Danmark må laves om. Det mener FNs flygtningeorganisation UNHCR, der i et høringssvar kritiserer, at dele af de planlagte stramninger vil være en overtrædelse af FNs flygtningekonvention.

Det gælder især muligheden for at udvise flygtninge, der har begået f.eks. socialt bedrageri. Og det forhold, at flygtninge, der udvises på grund af kriminalitet, vil miste deres flygtningestatus.

- Lovforslaget står i modsætning til 1951-konventionen, hedder det direkte i UNHCRs høringssvar.

UNHCR mener også, at flygtninge skal undtages for de strammere regler for familiesammenføring. Og ligeledes mener FN-organisationen, at det foreslåede pointsystem vil være alt for rigidt over for skrøbelige flygtninge. De bør derfor undtages for reglerne – også selv om de ikke falder ind under f.eks. handicap-konventionen.

FN kritiserer også det danske lovforslag for at ville inddrage en flygtnings opholdstilladelse, hvis han eller hun tager på kortvarigt ophold – ferie eller familiebesøg -  i oprindelseslandet. Ligeledes kritiseres det, at reglerne for familiesammenføring strammes, så man ikke længere kan få ægtefælle og børn til Danmark, hvis man modtager sociale ydelser. De regler bør ikke gælde for flygtninge, mener FN.

FN understreger, at deres anbefalinger gælder både konventions-flygtninge og andre, der har behov for international beskyttelse. Det gælder f.eks. asylansøgere med humanitær opholdstilladelse.

UNHCR noterer, at organisationen i EU-sammenhænge anbefaler at flygtninge generelt bør tildeles permanent opholdstilladelse senest efter tre års ophold. Netop for at undgå, at usikkerheden får en negativ indflydelse på "personens fornemmelse af at høre til og motivationen til at integrere sig,” hedder det.

Regeringens og Dansk Folkepartis lovforslag er udformet, så det bliver lettere for ressourcestærke indvandrere og flygtninge, ”der har vist evne til integration” at opnå permanent opholdstilladelse og dermed senere dansk statsborgerskab. Det er bevidst meningen, at det skal være vanskeligere for svagere grupper at opnå permanent opholdstilladelse.

Det foreslåede pointsystem opererer ikke med undtagelser af personlige grunde eller særlige svagheder. Ifølge UNHCR vil det ”formentlig ikke være i overensstemmelse med konventionen.”

FN har først i denne uge afleveret sit høringssvar. To uger efter fristen og ligeledes efter at forslaget har været til førstebehandling i Folketinget.  Organisationen beklager i lighed med snesevis af danske organisationer den meget korte høringsfrist på mindre end to uger.