FN advarer Danmark: »Danskhedsdebatten« kan være skadelig

Selv muslimer, der er vokset op i Danmark, bliver mødt med mærkelige krav om, at de skal integreres bedre i samfundet. Det konkluderer en ny rapport fra FN.

Regeringen har sat fokus på Danskhed. FN advarer nu mod det danske fokus på, hvornår man er dansk. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2014 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har sat 'danskhed' på den politiske dagsorden.

Nu advarer FN i ny rapport om, at det går ud over religions- og trosfriheden, og kan føre til fremmedgørelse blandt dem, hvis 'danskhed' betvivles. Det skriver Information i dag.

Det er særligt blandt muslimerne, at danskhedsdebatten skaber problemer.

»Mens det danske samfund de facto er blevet multireligiøst, så afspejles dette ikke fuldt ud i den fælles opfattelse af ’danskhed’. Selv muslimer, som er vokset op i Danmark, bliver nogle gange mødt med mærkelige krav om, at de skal integreres bedre i samfundet. Hvis ikke offentlige diskussioner om dansk identitet anerkender den stadig større religiøse forskellighed, så kan disse let føre til fremmedgørelse blandt dem, hvis ’danskhed’ konstant betvivles – ofte indforstået, men nogle gange også helt eksplicit,« skriver specialrapportøren, tyskeren Heiner Bielefeldt.

»Alle bør føle sig hjemme«

Rapporten konkluderer, at religions- og trosfrihed er »en målbar realitet« i Danmark, men anbefaler alligevel regeringen til at forsøge at skabe en mere »inkluderende forståelse af dansk identitet« ved at sende klare signaler om, at alle, uanset religion, bør føle sig hjemme i landet.

»Disse budskaber bør hurtigt og klart modsvare den voksende opfattelse af, at »Islam er en trussel mod dansk identitet,« står der i rapporten.

Radikale Venstres kirkeordfører, den tidligere kirke- og kulturminister Marianne Jelved er enig med konklusionerne i rapporten.

»Det er altid interessant, når nogle kommer udefra med en anden baggrund og kigger på os og fortæller, hvad de ser. Nogle gange kan det få en til at få øjnene op for noget, man har vænnet sig til og derfor ikke længere ser,« siger hun.

»Religionsfrihed, ikke religionslighed«

Næstformanden for Folketingets kirkeudvalg, Christian Langballe, afviser kritikken fra FN’s specialrapportør, som han kalder »den sædvanlige politisk korrekte multikulturelle propaganda«. Christian Langballe henviser til, at Grundloven slår fast, at den evangelisk-lutherske kirke er »den danske folkekirke« og som sådan understøttes af staten.

»Vi har jo religionsfrihed, men ikke religionslighed. Og det er ikke det samme. Folkekirken og kristendommen har en fremtrædende rolle i Danmark, og så kan FN-systemet selvfølgelig godt tænke sig en abstrakt verden, hvor det hele går op i en højere enhed. Men det syn, som ligger bag det multikulturelle samfund – og den multireligiøse ideologi – har spillet fallit. Det kan man i dag se mange steder,« siger Christian Langballe.

Historiker og samfundsforsker ved Aarhus Universitet, Michael Böss, er også uenig med specialrapportørens konklusion. Han henviser til, at religions- og trosfriheden er stadfæstet i Grundloven, og at den ikke anfægtes.

»Diskussionen om, at Danmark er et kristent land, opfatter jeg mest som en konstatering af, at samfundet bygger på værdier, som vi skylder den kristne kulturarv. Så jeg mener faktisk ikke, at der i debatten om danskhed skulle være en eksklusion af folk med en anden religiøs baggrund. Man skal jo huske på, at der netop ikke er nogen officiel opfattelse af danskhed men nogle samtaler i det offentlige rum om denne opfattelse,« siger Michael Böss.