Flytning af fiskeriområdet koster skatteyderne tocifret millionbeløb

Det koster staten 27,9 millioner kr. at flytte fiskeriområdet væk fra Miljø- og fødevareministeriet. Statsministeren afviser, at han skulle holde hånden over Esben Lunde Larsen.

Det bliver dyrt for skatteborgerne, at minister for ligestilling og nordisk samarbejde Karen Ellemann også skal være fiskeriminister. Især flytningen af IT-systemer presser prisen op på samlet 27,9 millioner kr. Foto: Henning Bagger/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ansvaret for fiskeriområdet er ved at blive flyttet fra Miljø- og fødevareministeriet og skal i fremtiden ligge hos minister for ligestilling og nordisk samarbejde Karen Ellemann (V). Og det bliver en bekostelig affære ifølge interne notater, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Det er især flytningen af IT-systemer, som presser prisen i vejret. Den endelige pris kan ændre sig, men notaterne viser, at flytningen af systemerne kommer til at koste 27,9 millioner kr. over de næste to år. Det skriver DR Nyheder.

Dertil kommer en årlig ekstraudgift på 7,3 millioner kr. fra 2020, som også går til udgifter til IT.

Ifølge embedsmændenes notater skyldes beløbet, at de to ministerier er meget forskellige, og at Landbrugsstyrelsen og Fiskeristyrelsen er hver sin juridiske enhed.

»Det betyder ekstraomkostninger til licensindkøb og ekstra servere, uanset om indkøb gennemføres i Landbrugsstyrelsen eller i Fiskeristyrelsen,« skriver en embedsmand i et notat fra 12. september ifølge DR Nyheder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skrev 7. august i en pressemeddelelse, at fiskeriområdet med omgående virkning skulle fjernes fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens ressortområde.

»For det første har det vist sig, at forvaltningen af de såkaldt omsættelige fiskekvoter igennem en årrække ikke har været tilfredsstillende, og det er jeg nødt til at tage bestik af,« skrev statsministeren 7. august.

»En uberettiget kritik«

Efter Lars Løkke Rasmussens udmelding fortalte en central kilde i regeringstoppen til Berlingske, at den primære årsag til flytningen af området var mistillid til Esben Lunde Larsens ministerium.

Socialdemokratiet har efterfølgende rejst en kritik af regeringen, der går på, at man valgte at flytte ministeriet for at holde hånden over Esben Lunde Larsen. Det afviser statsministeren dog:

»Det er en uberettiget kritik. Den her flytning er lavet for at rydde op i den måde, fiskeriet har været kontrolleret på, derfor har det været helt nødvendigt at lave de her ændringer. Sådan er det fra tid til anden, når man laver ressortændringer. Der plejer vi ikke at kaste smuds på hinanden. Jeg har heller ikke regnet på, hvor meget det kostede, den gang Helle Thorning tog over efter mig,« siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.