Flystyrt sætter konspirationsteorier i gang: Er det en UFO eller bare Israel?

To tyrkiske piloter mener, at en UFO er skyld i EgyptAir-flystyrtet i sidste uge. En teori, der nu afløser de regionale spekulationer om, at Israel stod bag.

Foto frigivet den 21. maj af det egyptiske militær viser vragdel fra EgyptAir Flight 804, der styrtede ned 19. maj med 66 personer om bord. Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: »Et uidentificeret objekt med grønne lys har lige passeret 600-900 meter over os. Nu er det væk. Vi gætter på, det var en UFO.«

Sådan lød meldingen fra to tyrkiske piloter, ifølge det tyrkiske nyhedssite Haberler, til kontroltårnet i Istanbul, få timer før det egyptiske fly fra Paris til Cairo styrtede i Middelhavet.

De to tyrkiske piloters observation, der fandt sted i luftrummet over Istanbul, kædes nu sammen med Egypt Airs flystyrt samme nat som en af mange såkaldte alternative teorier, der har set dagens lys siden tragedien.

Den manglende entydige forklaring på flystyrtet skaber plads for konspirations­teorier, der udfordrer de officielle formodninger om teknisk fejl eller terror.

De tyrkiske piloters »grønne lys-åbenbaring« og snakken om, at en UFO kan have spillet en rolle i flystyrtet, er på få dage nået ud i alle regionens kroge via lokale medier. De store arabiske TV-kanaler har debatteret det. Respekterede aviser har bragt historien. Enkelte steder anses teorien endda for at være den førende.

Det betyder, at UFO-teorien tvinger »Israel-teorien« – en anden af de teorier, der har fået meget opmærksomhed på sociale medier siden flystyrtet – i baggrunden.

Israel udpeges

Som ofte når terrorangreb eller ulykker finder sted i Mellemøsten, peges der næsten automatisk på Israel, som om landets berygtede efterretningstjeneste, Mossad, styrer alle regionens hændelser som i et dukketeater.

Efter flystyrtet i sidste uge, gik der heller ikke lang tid, før alle mulige fingre blev rettet mod Israel. På YouTube kæder en person oplysninger om flyruten mellem Paris og Cairo sammen med oplysninger om en israelsk militærøvelse i Middelhavet i samme tidsrum. Konklusionen lader ikke tilfældigheder og tvivl komme til orde. Det må være Israel, der har skudt det egyptiske passagerfly ned, lyder det.

Mellemøstlige bloggere gør det samme, bare med andre argumenter. En antyder, at det ikke kan være et tilfælde, at et egyptisk fly bliver skudt ned få dage efter, at Israel for første gang introducerede det såkaldte jernkuppelsystem om bord på et af flådens skibe i Middelhavet. Israels jernkuppelsystem er det missilskjold, som hæren bruger mod raketter fra Gaza.

En anden blogger skriver en lang udredning, hvori han kæder de seneste terrorangreb i Bruxelles sammen med EgyptAirs styrt i Middelhavet. »Beviset« er, at det er et israelsk sikkerhedsfirma, der står for sikkerheden i den belgiske lufthavn, der blev ramt af terrorangreb i marts 2016. Det samme firma har, ifølge denne bloggers kilder, anbragt en bombe om bord på det egyptiske passagerfly.

I løbet af tirsdagen blev den officielle teori om, at flyet styrtede ned på grund af et terror­angreb, forstærket efter egyptiske kilder sagde, at obduktionen af nogle af de allerede fundne lig, tyder på, at en eksplosion fandt sted på flyet.