Flyselskaber undgår at betale penge tilbage for aflyste fly

Stik imod EU-reglerne prøver en række flyselskaber at undgå at betale penge tilbage, når et fly er aflyst. Nogle selskaber skjuler muligheden, og enkelte har helt fjernet den i kommunikationen til kunderne.

Flyselskaber forsøger at undgå at tilbagebetale for aflyste flybilletter, selv om kunderne har ret til at få penge retur. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRIEDEMANN VOGEL

Flere flyselskaber oplyser ikke kunderne om deres rettighed til at få pengene tilbage, hvis et fly er aflyst. I stedet tilbyder de vouchers til en ny flybillet som kompensation.

Det skriver Jyllands-Posten.

Brussels Airlines, Swiss Air, Austrian Airlines, Iberia og Lufthansa er blandt selskaberne, der ikke tilbyder refusion af kundernes penge.

I en standardmail til kunderne oplyser Brussels Airlines til kunderne, at billetten »bevarer sin værdi til fremtidig rejse«, mens der tilbydes en rabat på 50 euro ved ombooking.

Flyselskabet Iberia tilbyder på sin hjemmeside et gavekort, en voucher eller at ringe kunden op, hvis der ønskes andet i forbindelse med en flyaflysning. Det oplyses ikke, at kunden kan få pengene retur.

Dog har kunderne ifølge EU-lovgivningen ret til at få penge retur for aflyste fly.

»Flyselskaberne skal tilbyde passagererne et valg mellem refusion eller ombooking. Eftersom ombooking under de nuværende omstændigheder ikke altid er en mulighed, skal passagererne have billetten refunderet,« siger talsmand for EU-Kommisionen, Stefan De Keersmaecher, til Jyllands-Posten.

Jyllands-Posten har talt med en talsperson for Iberia, som siger, at selskabet har været voldsomt presset, og at mange kunder er tilfredse med en voucher, fordi de flyver ofte. Dog vil folk dem, der ønsker det, få pengene tilbage, oplyser talspersonen.

En talsperson fra Brussels Airlines forsikrer ligeledes, at alle, der vil have pengene tilbage, nok skal få det. I øjeblikket har man dog ikke mandskab til at behandle sagerne, lyder det.

De største selskaber i Danmark, SAS og Norwegian, tilbyder fortsat refusion.