Flygtningestrømmen til Sverige er helt ude af kontrol

En bred politisk hasteaftale om blandt andet midlertidig opholdstilladelse og grænsekontrol kan blive præsenteret i dag. Lån og nye besparelser skal skaffe yderligere 29 milliarder kroner til op mod 190.000 asylansøgere i år. Sverigedemokraterna kræver statsministerens afgang.

Presset på Migrationsverket i Malmø-forstaden Jägersro er hårdt, og flygtningene kan højst blive her en dag, efter at de er blevet registreret og bliver sendt videre ud i landet. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere

Stemningen er skiftet brat i Sverige. Fra Fredrik Reinfeldts »åbne hjerter« til en sandsynlig bred politisk aftale i dag om mere grænsekontrol og midlertidig opholdstilladelse til flygtninge. Mens det for bare et år siden forlød fra den store politiske majoritet, at der i »folkhemmet« er plads til alle, som flygter fra krig og forfølgelse, så siger statsminister Stefan Löfven (S) nu, at grænsen for Sveriges kapacitet er nået, og at situationen er uholdbar.

Midt i regeringens forhandlinger om en asylpakke med hele oppositionen minus Sverigedemokraterna, landede Migrationsverkets prognose for antallet af flygtninge i går som en sand bombe. Mellem 140 000 og 190 000 asylansøgere ventes at komme til Sverige i år, af dem op mod 40.000 uledsagede børn. Det er flere end dobbelt så mange, som man regnede med i sommer. Langt de fleste kommer fra Syrien, Afghanistan og Irak, og de vil med de nuværende regler næsten med sikkerhed få permanent opholdstilladelse i Sverige.

»Den nuværende flygtningesituation savner sidestykke. Vi ser billeder af folk, som bogsataveligt talt vandrer mod Tyskland og videre til Sverige,« sagde Migrationsverkets generaldirektør, Anders Danielsson, ved præsentationen af de nye fremskrivninger. Hvor mange der kommer de kommende år er behæftet med meget stor usikkerhed, og afhænger blandt andet af EU, tilføjede han.

Prognosen, der opfattes som et nødråb fra til de svenske politikere, betyder, at de samlede udgifter alene til modtagelse og midlertidig indkvartering løber op i svimlende 161 milliarder kroner de næste tre år. Migrationsværket som står for modtagelsen har brug for yderligere 29 milliarder svenske kroner næste år for at klare opgaven og vil i slutningen af året selv efter at alle ekstraordinære løsninger er taget i brug, stå og mangle mellem 25.000 og 45.000 sengepladser. Dertil kommer, at et stærkt stigende behov for permanente boliger betyder, at der skal bygges 461 000 boliger fra i år til 2020.

Uholdbar situation

Finansminister Magdalena Andersson betegner nu situationen som »uholdbar« og en »tung belastning for finanserne«.

»Det er svært at opretholde en god modtagelse og udviklingen i omkostningerne er ikke holdbar,« siger hun.

For at finde de mange ekstra milliarder vil regeringen både optage større lån, få flere i arbejde og gennemføre besparelser. Den planlagte balance i de offentlige budgetter i 2018 udskydes. En del af udgifterne til de mange asylansøgere vil dog som i Danmark blive dækket af udlandsmidler. Hvor meget vil være op til de forhandlinger, som lige nu foregår om næste års budget.

Asylpakke, som alle Riksdagens partier minus Sverigedemokraterna har forhandlet siden fredag, kommer til at indeholde en bred vifte af forslag. Dels til hvordan man tackler den helt akutte situation med modtagelse og fordeling af flygtninge i de svenske kommuner, og hvordan man strammer op og bremser tilstrøminingen til Sverige.

»Vi er nu nede på et detaljeniveau, og alle parter har været villige til at gå på kompromis,« sagde justits- og integrationsminister Morgan Johansson i går om pakken, som sandsynligvis vil kunne præsenteres i dag. Han betegner det som »en enorm logistisk opgave«, som Sverige står over for.

»Det er signalpolitik«

Det mest kontroversielle tiltag ventes at blive indførelse af midlertidig opholdtilladelse på tre år, som de borgerlige partier med Moderaterna i spidsen har ført frem. I dag får anerkendte flygtninge automatisk permanent opholdstilladelse, og det gør Sverige til et attraktivt land at søge til. Forslaget møder dog modstand hos især Socialdemokraterna og venstrefløjen. En række socialdemokratiske organisationer indrykkede i går et debatindlæg i Aftonbladet:

»Det er signalpolitik, som kan få negative konsekvenser for mennesker på flygt, men også for Sverige. Det underliggende argument for midlertidig opholdstilladelse er, at det skal sende signaler både til mennesker på flygt og andre EU-lande om, at vilkårene i Sverige er forværrede, og at vi kun kan tilbyde midlertidig beskyttelse.«

Desuden ventes der indført skærpede krav til, at familiesammenførte skal kunne forsørge sig selv og en midlertidig grænsekontrol, som også Tyskland og Østrig har benyttet sig af inden for rammerne af Schengensamarbejdet. Sverigedemokraterne kræver statsminister Stefan Löfvens afgang og en ny folkeafstemning om udlændingepolitikken. Partiet, som er vokset markant i meningsmålingerne siden valget for godt et år siden, ønsker et fuldstændigt stop for flygtninge og migranter, familiesammenførte skal klare sig selv, og velfærdsydelser skal kun gives til personer med svensk statsborgerskab. Mens regeringen i går lagde vægt på at koble flygtningekrisen i Sverige til den europæiske, så sagde Sverigedemokraternas gruppeformand Mattias Karlsson:

»Det er vigtigt at understrege, at det her er et direkte resultat af politiske beslutninger, som er truffet i Sverige.«

Natten til i går opstod der endnu en formodet påsat brand på planlagte asylboliger i Perstorp tæt på Helsingborg. Det er asylbrand nummer 16 i år. Svenske politi har skærpet bevogtningen og dansk politi har ligeledes øget beredskabet i forhold til asylcentre i Danmark.