Flygtningene der aldrig ankom

En menneskemængde var troppet op på Københavns Hovedbanegård for at byde et rungende, dansk ”velkommen” til flygtningene, der ankom til Rødby i går. Men velkomsten endte uden modtager.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folkemængden strømmer mod perron to. Rygtet går om, at det er her, ”Toget” ankommer, og København Hovedbanegårds rulletrapper er bristefærdige af danskere, der er mødt op for at hilse flygtningene velkommen.

”Nu må det da være det,” siger en ældre dame til hendes veninde, da et tog anløber. Hun har et sort og gult ”Refugees Welcome”-skilt under armen og en pose med vådservietter, Tuc-kiks og pastasalat i en plasticpose. Ud kommer imidlertid ikke syrere på flugt, men lettere forskrækkede, danske togpassagerer.

Velkomst til et tømt tog
”Toget”, som er blevet imødeset hele dagen dukker aldrig op. Politiet i Rødby har rømmet det, og den store folkemængde, som er strømmet til i løbet af formiddagen må omgruppere.

”Det føles egentlig ikke så antiklimatisk. Der er kommet nogle familier i dag, som vi har hjulpet videre og givet mad, og det synes jeg er vigtigt. Og så har det været enormt inspirerende at se, at folk er stødt til i så høj en grad,” siger Josefine Calundan på 24 år, som har været med på banegården hele dagen.

Velkomstkomiteen er trukket væk fra perronen og har slået ring om et lille bjerg af plasticposer med mad, vand, bleer og andre fornødenheder. En fraktion kører mod Saltholmlejren for at tage imod de ankomne flygtninge der. En anden mod Rødby, hvor de vil dele mad og vand ud til de nyankomne.