Flygtningekvinder vil i arbejde: »Vi kan bevise, hvem vi er, og hvad vi kan«

Flere flygtninge og indvandrere får arbejde, men kvinderne halter markant efter mændene. Kvinderne vil dog gerne arbejde, fortæller organisationen Bydelsmødre, der har startet et nyt projekt på et vaskeri i Skovlunde.

Waffa Ghazal er mor til otte børn, hvoraf hun nu bor med de fem i Danmark. Hun kom hertil fra Syrien for lidt over et år siden og drømmer om at arbejde som syerske eller frisør. Her er hun i praktik i sy-afdelingen på De Forenede Dampvaskerier i Skovlunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skal vi ikke lige give Ola et klap, for hun fik stillingen med at sortere det snavsede tøj,« siger Razan Haugaard. Omkring hende klapper og griner en gruppe flygtninge- og indvandrerkvinder.

De står i en rundkreds i kælderen hos De Forenede Dampvaskerier i Skovlunde. Razan Haugaard er projektleder på »Kvinder i job«, og i øjeblikket møder hun ind her hver uge fra mandag til onsdag for at hjælpe 17 kvinder i arbejde.

De står i rundkredsen for at evaluere dagens oplevelser. Én efter én træder kvinderne frem, siger deres navn og »tjekker ind«, som de siger på gebrokkent dansk. Herefter fortæller de på hvert deres modersmål, hvad de har oplevet i dag. Flere smiler stort.

»Jeg er glad for, at jeg fik lov at prøve at være i vaskeriet. Jeg så, at de arbejdede i fællesskab, og alle var søde,« siger en af kvinderne.

39-årige Ola Alsafuri, der her er trådt frem for at fortælle om sin oplevelse i vaskeriet, kom til Danmark fra Syrien for ti måneder siden. Hun fortæller, at hun har har lært meget om det danske arbejdsliv ved at være med i projektet »Kvinder i job«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

De har været i praktik i to timer rundt om i vaskeriet, selv om de egentlig er i gang med seks ugers undervisning som en del af projektet »Kvinder i job«. Projektet står organisationen Bydelsmødre bag, og det foregår i tæt kontakt med en virksomhed og en kommune. I dette tilfælde De Forenede Dampvaskerier (DFD) og Frederiksberg Kommune, hvor kvinderne bor.

Bydelsmødre er en integrationssucces, der kom til Danmark fra Berlin i 2008. Her får frivillige kvinder med anden etnisk baggrund kurser, så de kan agere bydelsmødre i nabolaget og hjælpe isolerede kvinder med at begå sig. Når kvinderne bliver bydelsmødre, går de fra at være nogle, der har brug for hjælp, til at være nogle, der er brug for, og som kan hjælpe andre, forklarer chef for Bydelsmødre Mai-Britt Haugaard Jeppesen.

Som noget nyt har organisationen nu besluttet også at hjælpe kvinderne i arbejde.

»Flere bydelsmødre kom og sagde: »Vi vil så gerne i arbejde, kan I ikke hjælpe os?« Så snakkede vi med IKEA om, hvorvidt vi kunne bruge vores erfaringer og deres erfaringer. Nu har vi nu gennemført første forløb af »Kvinder i job« med IKEA og Odense Kommune, og så har vi startet endnu et forløb i Odense og forløbet med Frederiksberg Kommune og DFD i Skovlunde,« fortæller Mai-Britt Haugaard Jeppesen.

I det nye projekt bruges erfaringer fra Bydelsmødre, så kvinderne ikke kun selv skal lære at arbejde – de skal også kunne hjælpe andre kvinder hen imod et arbejde.

40-årige Ola Alsafuri (t.v.) har været med i et nyt jobforløb, som organisationen Bydelsmødre står bag. Undervjes har hun været en halv dag i praktik på De Forenede Dampvaskerier i Skovlunde, og siden har hun været i praktik på den vietnamesiske restaurant LêLê, hvor hun i dag er blevet ansat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

I Skovlunde starter kvinderne derfor med et undervisningsforløb på seks uger, før de skal 13 uger i praktik. De får viden om alt fra børneopdragelse til kvinders rettigheder og muligheder i Danmark, fortæller projektleder Razan Haugaard.

»Vi har blandt andet haft en psykolog forbi for at fortælle om traumer, vi har haft en sexolog til at fortælle om sex og kroppen, og vi har haft en pædagog, der fortalte om børneopdragelse, og hvorfor det er vigtigt at komme til forældremøder.«

Undervisningen foregår på virksomheden for at motivere kvinderne, og det betyder blandt andet, at de spiser med de øvrige ansatte i kantinen hver dag.

»Som virksomhed oplever vi et godt samarbejde med Bydelsmødrene, fordi de har en viden om indvandrerkvinderne, som er vigtig, når vi skal have dem ud i job hos os,« siger Pernille Kiær, udviklingschef i DFD.

En »helt vildt« bekymret minister

Berlingske har netop beskrevet, at det går strålende med at få mænd med ikke-vestlig baggrund i arbejde. Antallet af mænd fra ikke-vestlige lande, der er kommet i job fra kontanthjælp, er tredoblet på bare to år. Men med kvinderne går det trægt.

Det vil regeringen nu se nærmere på. På årets Integrationstræf for kommuner og interessenter tidligere i september sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) blandt andet:

»Der er nogle, som er meget langt fra arbejdsmarkedet. Der er først og fremmest kvinderne, og det vil der være meget fokus på fra politisk hold fra nu af.«

»Det bekymrer mig helt vildt, at der er så mange kvinder, som ikke er på arbejdsmarkedet. For mig er det ikke kun et spørgsmål om økonomi. Det handler også om at give det barn, der vokser op i den familie, en mor at læne sig op ad, som kender det samfund, de lever i,« sagde Inger Støjberg.

Til samme integrationstræf fremlagde analysefirmaet LG Insight tal fra Jobindsats under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der viser, hvordan det er gået for 13.328 voksne flygtninge- og familiesammenførte til flygtninge, der kom til Danmark i 2015. I dag er 50,4 procent af mændene i arbejde, mens det kun gælder 15,7 procent af kvinderne.

Direktør i Styrelsen for International Rekruttering og Integration, Kasper Kyed, fortalte på træffet, at kvinderne generelt er mindre uddannet end mændene og har flere udfordringer:

»Mange mænd har arbejdserfaring hjemmefra, men det har mange kvinder ikke. De kommuner, der har størst succes med at få kvinder i arbejde, ser målrettet på, hvordan kompetencer i hjemmet kan oversættes til arbejdsmarkedet i Danmark for at vise kvinderne vejen,« sagde han.

I Skovlunde fortæller projektleder Razan Haugaard, at kvinderne ud over manglende erhvervserfaring og uddannelse kæmper med familiemønstre, hvor det som udgangspunkt er kvinden frem for manden, der skal tage sig af børnene. Kvinden henter og bringer og bliver hjemme, hvis et barn blive syg. Derfor er der også fokus på ligestilling i undervisningen.

»Projektet gør os ambitiøse«

I projektet på DFD deltager 17 kvinder i alderen 23-50 år. Nogle har været i Danmark i mange år, mens andre er kommet for blot nogle måneder siden.

40-årige Yusra Ibrahim fra Irak har boet i Danmark i 20 år, men kun haft et arbejde i cirka tre af dem.

»Jeg vil gerne arbejde, og jeg har ledt over det hele. Men jeg synes, det har været svært, og at jeg har været meget overladt til mig selv,« siger hun.

Nu tror den fraskilte mor til to imidlertid, at det kan lykkes.

»Jeg synes, projektet er spændende. Det er ikke så svært. Jeg har lært at være selvstændig, og hvordan jeg kan forsvare mig selv. Jeg har lært en del om børneopdragelse og om det danske arbejdsmarked,« siger Yusra Ibrahim.

40-årige Yusra Ibrahim (t.v.) har boet i Danmark i 20 år. Hun vil gerne arbejde i vaskeriet DFD, hvor hun her er i praktik og får hjælp fra en af de fastansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Ifølge projektleder Razan Haugaard har kvinderne allerede udviklet sig meget, siden projektet startede for tre uger siden.

»Tag for eksempel Yusra. Da hun kom, turde hun næsten ikke sige sit navn. Hun var meget, meget genert og havde ikke noget netværk. Lige nu diskuterer hun, hun kommer med gode råd, og hun involverer sig i undervisningen. I dag løb hun afsted og sagde: »Praktik, praktik, praktik«. Jeg kan se, at den Yusra, der ikke troede, hun kunne noget, allerede på tre uger er blevet bydelsmor for de andre. Det er kæmpe stort,« siger projektlederen.

39-årige Ola Alsafuri kom til Danmark med sin mand og tre børn for bare ti måneder siden. Hun fortæller på et forsigtigt dansk: »Jeg kommer fra Syrien, men jeg er palæstinenser«. Selv om hun har fået hjælp af sin sagsbehandler i Frederiksberg Kommune, er det endnu ikke lykkedes at få et arbejde.

»Jeg er meget, meget glad for projektet. Til at starte med bygger det ens selvtillid og selvværd op. Derudover betyder det meget, at projektet er placeret på en virksomhed, hvor vi har fået erfaring og viden om, hvordan det er at være på en dansk arbejdsplads,« siger hun med hjælp fra en tolk, som kommunen har stillet til rådighed for projektet.

50-årige Waffa Ghazal er mor til otte børn. Hun bor med de fem i Danmark, hvor hun kom til fra Syrien for lidt over et år siden. Hun drømmer om at arbejde som syerske eller frisør. Her er hun i praktik i sy-afdelingen på De Forenede Dampvaskerier i Skovlunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Flere kvinder fortæller, at den største barriere for at få et arbejde, er manglende danskkundskaber.

50-årige Waffa Ghazal, der kom fra Syrien for lidt over et år siden, har derfor en opfordring:

»Jeg håber, regeringen vil støtte op om at hjælpe os kvinder på arbejdsmarkedet, så vi kan bevise, hvem vi er, og hvad vi kan. Det er ikke noget, vi kan gøre alene. Måske kan man finde virksomheder, der har brug for arbejdskraft fra kvinder, der ikke har så meget sprog eller arbejdserfaring eller uddannelse,« siger hun.