Flygtningebørn mangler værger

Ifølge Røde Kors og Udlændingestyrelsen er der et akut behov for flere værger til uledsagede flygtningebørn. Frivillige danskere skal hjælpe børnene, når deres asylsag skal behandles.

Læs mere
Fold sammen

Verdens krig og ufred sender stadig flere mennesker på flugt - dermed også flere børn.

Sidste år kom 838 uledsagede børn under 18 år til Danmark. Det er mere end en fordobling i forhold til året før, viser tal fra Udlændingestyrelsen, og det skaber et akut behov for flere frivillige værger, skriver DR Nyheder.

Lige nu mangler der omkring 60 værger rundt om i landet, fortæller Niels Svankjær Christiansen, der er udviklingskonsulent i Røde Kors, som står for at arrangere kontakten mellem de frivillige voksne og flygtningebørnene.

»Det handler om, at alle børn i Danmark skal sikres af en person, der alene holder sig deres interesser for øje. Det betyder, at børnene ikke alene er overladt til et professionelt system,« siger han til DR Nyheder.

Værgerne får som udgangspunkt forældremyndighed over flygtningebørnene, til de fylder 18 år. Ud over at hjælpe børnene til at falde på plads i Danmark, hjælper værgerne som bisiddere, når børnenes asylsager skal behandles.

»Hvis der ikke er en bisidder til stede, kan vi ikke afholde samtaler, og det kan betyde længere sagsbehandlingstid,« siger Teresa McNair, kontorchef i Udlændingestyrelsen, til DR Nyheder.

Som frivillig værge har man som regel forældremyndighed over et flygtet barn i et til tre år, da de fleste uledsagede flygtningebørn kommer til Danmark som teenagere. Ifølge Røde Kors kræver det robusthed at være værge, men organisationen har gode erfaringer med at bruge frivillige til opgaven.