Flygtninge-stop over Øresund er lykkedes - men hvor længe?

Den svenske ID-kontrol har tilsyneladende haft en virkning. Men ifølge grænseforsker vil Sverige inden længe blive ramt af en ny bølge af asylansøgere, der kommer med papirer; både ægte og falske.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste mange uger har der været travlt på togstationerne i Malmø og Hyllie. Flygtninge har valfartet til Sverige for at søge asyl, men nu er der blevet stille. En slags stilhed efter stormen - eller stilhed efter ID-kontrollen om man vil.

På den første togstation i Sverige, efter man har passeret Øresund, Hyllie Station, ses konsekvensen af ID-kontrollen tydeligt. Både mandag og tirsdag har politiet haft mere travlt med at kontrollere pendlernes pas end potentielle asylansøgeres. I den senere tid har politiet på Hyllie station registreret i omegnen af hundrede asylansøgere om dagen, mens de mandag blot registrerede to.

Det oplyser Ewa-Gun Westford, talsmand for politiet i den svenske Region Syd, til Berlingske.

I hele regionen var der mandag 48 personer, der søgte asyl. Et markant fald sammenlignet med de foregående dage, hvor der søndag var 227 der asyl i og lørdag 217.

»På kontrollens første dag så vi en tydelig reaktion på, at den er blevet indført. Om det er en tendens, der kommer til at forsætte, det er for tidligt at sige,« siger Ewa-Gun Westford.

»Der skal nok komme en ny bølge«

Tal fra den svenske udlændingestyrelse, Migrationsverket, viser dog, at der på landsplan skete en lille stigning i antallet af asylansøgere fra søndag til mandag. Mandag søgte 331 personer asyl, mod 236 søndag. Udviklingen i antallet skyldes dog ikke umiddelbart, at flygtninge er valfartet til landet uden om den dansk-svenske grænsekontrol, mener Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseforskning ved Syddansk Universitet.

Det skyldes derimod, at nogle først officielt er indgivet som ansøgere hos Migrationsverket om mandagen, men er kommet til Sverige før.

»Tallet har generelt været høje i slutningen af december, efter at man meldte ud, at man ville indføre kontrollen, og folk pludselig havde en tidsfrist for at nå til Sverige. Der har været et rush af ansøgere her i sidste øjeblik, og det er det, vi ser i tallet fra Migrationsverket. Det er umiddelbart folk, der er kommet ind søndag - eller tidligere - men først er registreret hos Migrationsverket mandag,« siger Gerd Battrup.

Hun mener, at tallene fra den svenske Region syd giver et indtryk af, at missionen om at holde flygtninge uden papirer væk er lykkedes for den svenske regering. Hun tror dog, at antallet af asylansøgere i Sverige snart vil stige igen:

»Jeg tror hurtigt, der vil komme en ny bølge af flygtninge til Sverige, som rent faktisk medbringer papirer - både ægte og uægte. De fleste af dem, der mangler ID, har bevidst smidt dem væk under rejsen hertil - udelukkende for at forbedre deres chancer for at få asyl. Den romantiske historie, om at flygtninge mister deres pas over Middelhavet, holder ikke helt, når de til gengæld kan holde styr på smartphones og diverse andre ting. Derfor tror jeg, vi vil se en ny strøm af flygtninge, der søger asyl i Sverige, men med ID,« siger Gerd Battrup.

Til sammenligning har 75 personer søgt asyl i Danmark mandag, viser tal offentliggjort fra Udlændingeministeriet. Indtil nu er de danske asyltal blevet fremlagt ugentligt på Udlændingestyrelsens hjemmeside, men i forbindelse med den netop indførte grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, har regeringen besluttede at følge den svenske model, hvor tallene offentliggøres dagligt.