Flygtninge skal sikre virksomhed mod mangel på arbejdskraft

Syriske Mohammad Al-Saadi er en af de indtil videre få flygtninge, der er kommet ud i en virksomhed for at tage en integrationsuddannelse som såkaldt IGU-elev. Håbet er, at han senere kommer i lære og dermed kan gøre sit til, at hans arbejdsplads har nok kvalificeret arbejdskraft.

21-årige Mohammad Al-Saadi lærer hele tiden nye ord og bliver bedre til dansk, fortæller han. Om dagen som IGU-elev i virksomheden Norisol i Korsør og om aftenen på sprogskole i Slagelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

»Jeg vil ikke, at samfundet skal hjælpe mig. Jeg vil hjælpe samfundet.«

Sådan ser den 21-årige syriske flygtning Mohammad Al-Saadi sin fremtid i Danmark. En fremtid med arbejde og indtægt. Men før han kommer så langt, skal han lære sproget og arbejdsmarkedet at kende, og det gør han som såkaldt IGU-elev i service- og entreprenørvirksomheden Norisol, der bl.a. er specialiseret i teknisk isolering.

Som IGU-elev i Norisols afdeling i Korsør er han både på skolebænken og kommer omkring i virksomheden. Han arbejder på lager, er med ude på opgaver og arbejder med teknisk isolering og bliver dermed klogere på arbejdsgangen i en dansk virksomhed som Norisol, der alene herhjemme har omkring 500 ansatte og afdelinger landet over.

»Det er både skole og praktik,« siger Mohammad Al-Saadi om det toårige IGU-forløb, som han påbegyndte i september sidste år, efter at han allerede havde været i virksomhedpraktik i Norisol.

Der er dog ikke mange flygtninge som ham i integrationsuddannelse i et IGU-forløb. Siden ordningen blev indført sidste sommer, er 157 flygtninge kommet i IGU-forløb.

»Der er både positive og negative sider ved det. Men jeg har lært mange ting. Hvordan en virksomhed er, hvordan folk tænker, hvordan arbejdet er. Og jeg er blevet bedre til sproget og har lært mange nye ord,« siger Mohammad Al-Saadi, der kom til Danmark i 2013.

Han ved ikke helt, om han vil fortsætte i virksomheden og gå i egentlig lære som teknisk isolatør, når han er færdig med IGU-
forløbet. Men, som han siger, »måske ja, for det er det, jeg har studeret«.

Ifølge CEO i Norisol Carsten Hoeck er der yderlige to IGU-elever i virksomheden i Frederikshavn. Håbet er, at eleverne efter integrationsuddannelsen vælger at gå i lære som tekniske isolatører eller energiteknikere, som det også hedder. Der er nemlig mere end brug for dem, understreger direktøren.

»Vi mangler arbejdskraft, og den mangel vil bare vokse i de kommende år. Mange af vores medarbejdere har en anciennitet på 30 år eller mere, og mange af dem går snart på pension,« siger han:

»Den manglende tilgang til erhvervsuddannelserne rammer os hårdt. Vi prøver at tiltrække unge. Bl.a. ved at gøre uddannelsen som teknisk isolatør mere sexet for dem. Men vi kigger også mod danske ledige, mod udlandet og intern opkvalificering af ufaglærte.«

Ifølge Carsten Hoeck blev der sidste år uddannet 18 tekniske isolatører herhjemme. I 2018 bliver det ikke til meget mere end en 11-12 stykker, tilføjer han.

»Det er både godt for samfundet og flygtningene selv, hvis de kommer ud og bliver selvforsørgende. Og så er det godt for beskæftigelsen og virksomheder som os, at der er kvalificeret arbejdskraft,« siger han.