Flygtninge har længe brugt Danmark som springbræt

Den seneste måned er omkring 3.000 flygtninge og migranter hver uge kommet til Sverige. Mange af dem vurderes at have brugt Danmark som transitland.

De mange flygtninge fra primært Syrien, der i går kom til Sverige efter at være rejst gennem Danmark, blev modtaget på centralstationen i Malmø med kaffe, vand, mad og andre fornødenheder. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere

Sverige er det forjættede land. Og rulletrappen op fra perronen på banegården i Malmø er porten ind. For enden af trappen venter frivillige med vådservietter og bleer, sandwich, slikkepinde og tolkebistand.

Den seneste måned har de svenske udlændingemyndigheder, Migrationsverket, modtaget ca. 3.000 asylansøgere om ugen, forklarer Migrationsverkets centrale beredskabsansvarlige, Tolle Furegård.

»I efteråret sidste år ankom der også et stort antal flygtninge, men da var det måske 2.500 om ugen i enkelte uger. Nu har vi i omkring fire uger modtaget 3.000 om ugen – hver uge,« siger Tolle Furegård, som kalder det for »usædvanligt mange«.

»Også selv om jeg snart ikke ved, hvad der er sædvanligt længere,« som han konstaterer.

En stor del af flygtningene er kommet gennem Danmark, vurderer han.

»Omkring halvdelen af dem, vi modtager om ugen, kommer til Malmø. Og næsten alle dem, som kommer til Malmø, kommer fra Danmark,« siger han.

Bekymring i nabolandene

Danmark har pligt til at registrere flygtningene, og Migrationsverkets tal falder ikke i god jord hos Sverigedemokraterna på den anden side af Øresund. Her mener Magnus Olsson, byrådsmedlem i Malmø, at Danmark »sender problemet videre til Sverige«.

»Jeg kan godt forstå, at man gerne vil have, at de (flygtningene og migranterne, red.) rejser videre. Men samtidig ser jeg det her fra et svensk perspektiv. Vi tager imod så mange mennesker her, at vi ikke kan håndtere det. Det er ikke okay, at landene i Europa bare lader flygtningene gå videre, fordi de har Sverige som endestation,« siger Magnus Olsson.

Norge er også en populær endestation for mange flygtninge, der er kommet til Danmark i de seneste par dage.

Jøran Kallmyr fra Fremskrittspartiet, statssekretær i det norske justitsministerium, ser ingen indikationer på, at de danske myndigheder bevidst undlader at registrere flygtninge.

»Sådan som jeg opfatter det, er der personer, som – i gåseøjne – er »forsvundet«. Vi har ikke fuld oversigt over, hvad der sker i Danmark, men vi har ikke fået officiel besked om andet, end at Danmark overholder sine internationale forpligtelser,« siger han.

Svært at indgå aftale med Sverige

En del af flygtningene vil gerne til Finland, og her møder situationen på den dansk-svenske grænse forståelse.

Den danske regering kan ifølge Jussi Halla-aho, medlem af Europa-Parlamentet for De Sande Finner, ikke bebrejdes, at flygtninge og migranter bruger Danmark som transitland. Dublin-forordningen er med hans ord »død«, og folk kan ikke sendes tilbage til Grækenland, Italien eller andre af de typiske indgange til EU.

»Hvis den danske regering stoppede alle, ville de blive Danmarks ansvar, og det ville være unfair,« siger han.

På trods af at der er en strøm af flygtninge, som går under radaren i Danmark, har de mange af flygtninge, som de seneste dage er kommet til Danmark, klart ytret, at de vil videre til Sverige.

Regeringen forhandler med de svenske myndigheder om at lade dem komme uhindret dertil, men udlændingeminister Inger Støjberg (V) vurderer, at en sådan aftale har lange udsigter.

»Det ser vanskeligt ud,« siger hun.

Bassah Khalaf, forsker i EU-ret ved Syddansk Universitet, mener imidlertid, at det er kritisabelt, at så mange kan strømme igennem Danmark.

»Vi har en moralsk og solidarisk forpligtigelse, både over for de mennesker, der kommer til landet og over for de andre medlemslande. Og spørgsmålet er, om vi faktisk gør en stor nok indsats for at opfylde vores del af forpligtigelser,« siger hun.

Bassah Khalaf understreger dog, at Danmark rent juridisk ikke gør noget forkert. Sammen melding kommer fra Rigspolitiet.

»Vi må ikke tjekke samtlige biler, toge, busser og fly, der kommer fra andre EU-lande. Så kommer vi simpelthen i karambolage med EU-reglerne,« siger Svend Larsen, politidirektør i Rigspolitiet.

LÆS MERE