Flygtninge fra Bosnien er en integrationssucces

De bosniere, som kom til Danmark i 90erne, er meget velintegrerede. Det glæder den tidligere socialdemokratiske indenrigsminister, Birthe Weiss, som mener, at man kan bruge erfaringen i dag, hvor Danmark tager imod krigsflygtninge fra Syrien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De unge bosniere, som kom til Danmark under krigen på Balkan i 1990erne, er en integrationssucces.

Det mener blandt andet tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og tidligere indenrigsminister Birthe Weiss, skriver Kristeligt Dagblad.

I dag er de unge bosnierne nemlig en af de mest velintegrerede flygtningegrupper, og nogle af erfaringerne fra dengang kan bruges i dag, hvor Danmark står over for at skulle integrere mindst 12.000 krigsflygtninge fra Syrien.

En analyse fra Ankestyrelsen viser blandt andet, at de 17.829 herboende bosniere over 18 år uddanner sig mere en end danske unge, ligesom halvdelen af de bosniske kvinder i starten af 20erne er i gang med en videregående uddannelse. Til sammenligning er kun 42 procent af danske unge kvinder i gang med en videregående uddannelse,

Birte Weiss, der var socialdemokratisk indenrigsminister fra 1993 til 1997 og er på vej med en bog om de bosniske flygtninge, er glad for, at de unge bosniere klarer sig så godt.

»Der var godt 100 lokalsamfund med asylcentre for bosniere. Det lykkedes at mobilisere en humanistisk beredvillighed, ikke blot hos de lokale myndigheder, men også hos tusindvis af menige danskere. Det krævede en jordbunden, realistisk tilgang til opgaven, der betød, at man politisk hverken overdrev eller underdrev de problemer, det naturligvis giver at tage imod 20.000 forkomne mennesker. Den tilgang tror jeg godt, vi kan bruge i dag,« siger Birte Weiss til Kristeligt Dagblad.