Flygtninge får hjælp til at behandle krigstraumer

Et nyt kompetencecenter skal hjælpe flygtninge fra eksempelvis Syrien med at få bearbejdet traumer, så de kan komme videre i livet og hurtigere blive integreret i det danske samfund.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er flygtet fra død og ødelæggelse, og mange af dem har fået traumatiske oplevelser med i bagagen.

Et nyt kompetencecenter skal hjælpe flygtninge, der er kommet til Danmark med ar på sjælen. Dansk Flygtningehjælp står for etableringen af det såkaldte MindSpring Kompetencecenter, som realiseres takket været en donation på fire millioner kroner fra Det Obelske Familiefond.

Det er ikke egentlig terapi, som flygtningene tilbydes, men snarere et slags hjælp til selvhjælp. Det er personer med flygtningebaggrund, som selv har været på flugt fra krig og forfølgelse, som kommer til at stå for vejledningen.

»Vi rekrutterer herboende personer med flygtningebaggrund, som frivilligt vil give en hånd med. Vi giver dem et træningsforløb, så de er klar til at stå i spidsen for en række gruppeforløb for nye flygtninge. Her vil der være mulighed for at bearbejde nogle af de voldsomme oplevelser, de har været udsat for på vej hertil med en person for bordenden, som de kan identificere sig med,« forklarer Mette Blauenfeldt, leder af Center for Udsatte Flygtninge i Dansk Flygtningehjælp.

Tanken er at give flygtningene tilbuddet om hjælp, når de ankommer til Danmark. Det skal sikre, at mange hurtigere vil få overskud til at lære dansk og komme i gang med et integrationsforløb.

»Det hele handler om at få nogle sunde, raske og velfungerende borgere i det danske samfund, der kan klare sig privat og på arbejdsmarkedet. Og der har nogle af dem brug for ekstra støtte i starten, så de så hurtigt som muligt kan klare det selv,« siger Mette Blauenfeldt.

Hun ser tilbuddet som et supplement til de allerede eksisterende tilbud i regionerne om behandling af flygtninge, der har voldsomme traumer.

»Vi har nogle gode rehabiliteringscentre i regionerne, men de melder tilbage, at de patienter, de har, er meget dårlige, når de endelig kommer til. Mange har boet her 10-12 år, før de bliver henvist til behandling. Og de regionale tilbud vil også gerne være med til at se på, hvad vi kan gøre for at få tidligere fat i folk og forebygge, at man får brug for den meget specialiserede behandling,« siger Mette Blauenfeldt.

MindSpring Kompetencecenter åbner 1. oktober, og der vil blive tilknyttet et forskningsprojekt, som skal dokumentere den forebyggende effekt.