Flygtninge betaler flere tusinde kroner for omstridt sprogbonus

Mange flygtninge kommer selv til at betale for danskundervisning, hvis de skal have en sprogbonus som tilskud til deres integrationsydelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det møder kritik fra rød blok, at mange flygtninge og familiesammenførte formentlig kommer til at betale tusindvis af kroner, hvis de skal bestå den danskprøve, der giver dem ret til en sprogbonus på 1.500 kroner om måneden, skriver Jyllands-Posten.

Formand for De Danske Sprogskoler Poul Neergaard kalder det en sandhed med modifikationer, når integrationsminister Inger Støjberg (V) forsvarer den nye, lavere integrationsydelse med, at de, der kommer til Danmark, kan modtage gratis danskundervisning og derved hurtigt bestå et sprogkursus, som udløser en månedlig økonomisk gevinst.

»For nogle er det ikke gratis, da de gratis tilbud ophører, inden de kommer til prøven, og jeg vil anholde brugen af ordet hurtigt. Det nærmer sig at være decideret forkert, da det vil tage overordentlig lang tid for en del af disse mennesker at kæmpe sig op på det niveau, som prøven kræver,« siger Poul Neergaard til avisen.

Når en del flygtninge formentlig må til lommerne, skyldes det, at de skal bestå en prøve på det niveau, der hedder danskuddannelse 2.

39 procent af de flygtninge og familiesammenførte, som i 2014 skulle i gang med en sproguddannelse, blev henvist til danskuddannelse 1, der foregår på et lavere niveau og er rettet mod folk, som ikke kan det latinske alfabet.

Nytilkomne har kun ret til at få betalt danskuddannelsen på det niveau, som de består først, og skal man videre efter danskuddannelse 1, kommer man altså selv til at betale for undervisningen, ligesom man betaler godt 1.200 kroner i prøvegebyr.

Oftest vil prisen være omkring 100 kroner pr. lektion, og mange flygtninge skal have 100-200 lektioner, før de er klar til prøven. Det giver en egenbetaling på 10.000-20.000 kroner, og det får Enhedslisten og SF til at rette en skarp kritik mod regeringen.

Men kritikken afvises af Venstres integrationsordfører Marcus Knuth (V), der henviser til, at man efter at have gennemført danskuddannelse 1 kan gøre brug af gratis såkaldt forberedende voksenundervisning (FVU), som også kan udløse sprogbonussen.

FVU har dog aldrig været tiltænkt som undervisning til nyankomne udlændinge, lyder det fra kritikerne, hvilket ministeriet også medgiver i et svar til Folketinget. Ifølge Poul Neergaard skal ´man desuden screenes og godkendes for at blive optaget og kun få af disse flygtninge kan honorere de faglige krav, skriver Jyllands-Posten.