Fly som betaling for hul i kassen

Danmark bliver nødt til at vælge noget fra, hvis ikke forsvaret får flere penge, mener eksperter. Kampfly er oplagt sparemål.

Der bliver sandsynligvis ikke råd til både nye fly og moderne teknologi. Her et par af flyvevåbnets F16-fly, hvis grundlæggende design stammer fra midten af 70'erne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færre fly skal betale for forsvarets hul i kassen på 2,4 milliarder kroner, mener oppositionen. Hverken S eller SF vil øge forsvarets årlige bevilling på 19 milliarder kroner, for at kunne betale regningen for indsatsen i Irak og Afghanistan, der som omtalt i Berlingske Tidende i går har resulteret i behov for at genfylde forsvarets lagre for 1,4 milliarder kroner og for nyindkøb af materiel til uddannelse for 1 milliard kroner. Forsvarets manglende milliarder fremgår af udkastet til Forsvarskommissionens beretning, som Berlingske Tidende er i besiddelse af.

Opposition vil spare på fly
Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, peger på det forestående køb af nye kampfly som et oplagt sted at spare.

»Dansk økonomi er ikke til at udstede blankocheck til høre og venstre. Pengene skal findes inden for den eksisterende ramme, og kampfly er en helt oplagt måde at finde dem på«, siger forsvarsordfører John Dyrby Paulsen (S) til Ritzau.

SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, vil gerne være med til at fylde forsvarets tomme hylder op, men også han understreger, at det må ske inden for den nuværende bevilling.

»Forsvaret skal som helhed ikke have flere penge. I en tid hvor der skæres ned i mange kommuner på basale velfærdsydelser, er det helt uholdbart, at forsvaret tilføres flere penge. Forsvaret må i stedet omprioritere indenfor den eksisterende økonomiske ramme. SF vil her sætte spørgsmålstegn ved, om der fremover er brug for så mange kampfly i forhold til de opgaver, der skal løses,« siger han.

I udkastet til Forsvarskommissionens beretning lægger kommissionens sekretariat i Forsvarsministeriets 4. kontor op til, at Danmark skal købe nye kampfly, men foreslår ikke noget bestemt antal.

I en omfattende argumentation for at købe nye fly understreger udkastet til beretning, at kampfly kan bruges til meget mere end til at kaste bomber og skyde på andre fly ned. Men også i kommissionens udkast lægges der op til besparelser på kampfly.

»På kort sigt bør det overvejes hvordan driftsudgifterne for kampflystrukturen kan reduceres«, hedder det i udkastet, som også bringer Flyvevåbnets tre flyvestationer i Jylland i spil: »I forbindelse med eventuel beslutning om anskaffelse og indfasning af en ny type kampfly bør det på længere sigt overvejes, hvordan flyvestationsstrukturen mest optimalt kan udnyttes,« hedder det.

»Længere sigt« er defineret som tiden efter 2014.

Må prioritere
Ifølge flere sikkerhedspolitiske eksperter kan politikerne blive nødt til at vælge kampfly fra.

»Det er ret åbenlyst, der mangler penge. Enten kan man som statsministeren har luftet, finde flere penge. Eller man kan fjerne nogle kapaciteter og strømline. Færre fly eller udskydelse et køb er en oplagt mulighed,« siger lektor ved Københavns Universitet, Peter Viggo Jakobsen.

Lederen for Dansk Institut for Militære Studier, Mikkel Vedby Rasmussen, mener, at man kan blive nødt til at vælge, om man vil udsende hærstyrker med moderne materiel eller, om man vil udsende fly og skibe.

»Når teknologien kun bliver dyrere, og når vi bruger forsvaret aktivt, stiger regningen for det forsvar, vi gerne vil have. S og SF har ret i, at hvis ikke vi vil betale mere, bliver vi nødt til at vælge«, siger han.