Fly igen i kamp i Afghanistan

Danske F16 fly angreb formodede al-Qaeda- og Talibanstyrker for at beskytte en konvoj, der var under beskydning. Aktionen var nummer to på mindre end en uge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To danske F16 fly blev i går ved 9.30 tiden dansk tid indsat i endnu en skarp operation mod mål i Afghanistan.

Det er anden gang på mindre end en uge, danske F16 jagere har brugt våben mod mål i Afghanistan.

Ifølge informationsmedarbejder ved Flyvertaktisk Kommando, seniorsergent Allan Clifford Christensen, kastede flyene en laserstyret bombe af typen GBU 12 for at beskytte en konvoj bestående af amerikansk ledede koalitionsstyrker, som var kommet under fjendtlig beskydning.

Desuden beskød et af de danske fly al-Qaeda med sin 20 millimeter maskinkanon.

Flyvertaktisk Kommando kunne i aftes ikke oplyse om, hvor vidt der var dræbte eller sårede under kamphandlingerne, ligesom Flyvevåbnet heller ikke kunne oplyse, om konvojen bestod af vestlige soldater og/eller af afghanske regeringsstyrker.

De danske jagerfly deltager sammen med tilsvarende fly fra Norge og Holland i den amerikansk-ledede Operation Enduring Freedom, og flyver dagligt fra en base i Kirgisistan patruljer over Afghanistan.

Operationerne består principielt af to forskellige typer: Enten en patrulje i stor højde, hvorfra flyene kan indsættes i pludseligt opståede situationer, eller i patruljer over på forhånd udpegede områder for at beskytte for eksempel en konvoj, som det skete i går.

Da to F16 fly for en uge siden for første gang bombede mål i det sydøstlige Afghanistan, udsendte Flyvertaktisk Kommando efter stærkt politisk pres om mere åbenhed om forsvarets kamphandlinger en pressemeddelelse om aktionen. I går nøjedes Flyvertaktisk Kommando med at ændre en enkelt linje i et missionskema på hjemmesiden. Antallet af missioner med våbenbrug blev ændret fra én til to.

Bomben, der blev kastet i går, var af samme type som den, der blev anvendt ved angrebet i sidste uge. Den vejer 227 kilo og er monteret med styrefinner og et lasersøgehoved. Bomben styrer mod et mål, der er belyst af en laserstråle enten fra F16 flyet selv, fra et andet fly eller fra en soldat på jorden, en såkaldt »forward air controller«.

cbr@berlingske.dk