Flugten fra den røde fond

Bestyrelsesmedlemmer på stribe er gennem årene flygtet fra Enkefru Plums Støttefond i vrede. Den kendte P4-vært Tine Bryld gik i protest mod direktørens magt og de store donationer til egne prestigeprojekter.

Allerede i august 2001 var den daværende bestyrelsesformand for Enkefruens Fond, socialrådgiver og P4-vært Tine Bryld, dybt frustreret, og i september 2004 forlod hun posten med direkte henvisning til Christian Harlangs mangedobbelte roller. Nu står hun for første gang frem og fortæller om, hvad der gik galt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Sæderup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da den velhavende venstrefløjsaktivist Lise Plum for 16 år siden skrev grundlaget for den fond, som skulle arve hendes formue og holde liv i hendes idealistiske ånd, placerede hun 13 af sine nærmeste venner og betroede kampfæller i bestyrelsen for Enkefru Plums Støttefond.

I årene der fulgte flygtede de på stribe, nye kom til – og flygtede også – og i dag er kun to fra den oprindelige kreds tilbage: JuniBevægelsens stifter Drude Dahlerup og advokat Christian Harlang. Det er ikke mindst sidstnævnte, som gennem årene har fået bestyrelseskolleger til at give op. Som det skete for den økologiske landmand Niels Henrik Hansen.

Niels Henrik Hansen fortalte i Berlingske Tidende søndag, at han meldte sig ud i 2001 i protest mod Christian Harlangs mange kasketter i fonden. Ud over at være bestyrelsesmedlem er Harlang tillige fondens direktør, advokat, husvært og repræsentant i bestyrelsen for gasbetonfirmaet H+H.

En anden som sagde farvel af samme grund var den daværende bestyrelsesformand, den kendte socialrådgiver og P4-vært på DR Tine Bryld. I sit afskedsbrev fra 2004 skrev hun:

»Mine største betænkeligheder er altså Christians alt for store indflydelse på en fond, han selv har skruet sammen.«

For mange kasketter
I dag – fem år efter – står hun for første gang frem og fortæller åbent om, hvad der gik galt.

»Det helt store problem var, at Harlang havde alt for mange kasketter og sad på al information i og omkring bestyrelsen. Vi henstillede til Harlang, at han skulle udtræde af bestyrelsen, og det gjorde han også i en periode fra 1997 til 2001. Men i 2001 ville han træde ind igen,« fortæller Tine Bryld.

Som Berlingske Tidende berettede i går, fik Christian Harlang opbakning til sit ønske om at genindtræde i bestyrelsen fra den førende fondsekspert herhjemme, professor Lennart Lynge Andersen. I et responsum om sagen slog professoren fast, at Lise Plum selv havde udpeget Harlang til at indtage dobbeltrollen som administrator og bestyrelsesformand, og det kunne den øvrige bestyrelse ikke lave om på. Harlang kunne kun afsættes, hvis ”han tog af kassen” eller misadministrerede fonden, påpegede Lennart Lynge Andersen.

»Vi blev bundet og bastet fast af det responsum, som betød, at Harlang kunne beholde alle sine poster i og omkring fonden, og Harlang fastholdt, at han havde ret til alle posterne. Derfor kunne vi ikke komme længere dengang i 2001,« forklarer Tine Bryld.

Afgørelsen var dråben, som fik Niels Henrik Hansen til at trække sig ud. Når Tine Bryld omvendt valgte at fortsætte i Plum-fonden, handlede det – som hun dengang skrev til bestyrelsen – om idealisme.

Havde lovet at blive
»Jeg var meget berørt af Niels Henrik Hansens udtrædelse og meget enig med hans kritik. Men jeg blev siddende, fordi jeg simpelthen var nødt til at holde øje med, hvad der foregik i bestyrelsen, og jeg havde givet et løfte til Lise Plum om at sidde i hendes bestyrelse. Samtidig var det jo en vigtig post, hvor vi kunne støtte gode og konkrete projekter. Hvordan det så siden har udviklet sig i forhold til projekterne, kan jeg godt undre mig over. Jeg har aldrig ment, at det var en god ide med de her store projekter. Vi skulle støtte små og konkrete projekter og ikke finansiere driften af store prestige-projekter,« siger hun.

Hovedparten af fondens penge er de senere år gået til såkaldte »egeninitierede« projekter. Det betyder blot, at bestyrelsesmedlemmerne giver penge til projekter, som de selv har etableret, og som nogle af dem er fortsat med at være involveret i. Især Retssikkerhedsfonden og tænketanken Ny Agenda får store donationer – siden 2005 1,3 millioner kroner hver. Christian Harlang sidder i bestyrelsen for Retssikkerhedsfonden, som tillige har adresse på hans kontor. Et andet bestyrelsesmedlem i fonden, JuniBevægelsens stifter Drude Dahlerup, sidder i bestyrelsen for Ny Agenda.

»Det er meget trist at se, hvordan de mange penge en kvinde har givet til gode projekter er endt på denne her måde,« siger Tine Bryld.