Flødesalget fordobles i december

Danskerne sparer bestemt ikke på piskefløden i julemaden. Salget fordobles faktisk, når maverne skal fyldes med de traditionelle julegodter, der er rige på piskefløde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver ikke sparet på kalorierne, når danskerne kokkerer i den glade juletid. I hvert fald ikke på de kalorier, der kommer fra den fede piskefløde.

Danskerne køber nemlig dobbelt så meget piskefløde i december som i en normal måned, og det forventes, at danskerne i løbet af årets julemåned vil lægge 3,2 millioner liter piskefløde i indkøbsposerne. Det viser en ny forbrugerundersøgelse fra Arla.

Mejerigigantens salgstal fra de seneste tre år bakker op om undersøgelsens tendens og fastslår, at fløden er en fast del af vores højtider og madkultur.

»Julen er meget traditionsbunden, og der er nogle ting, som bare hører med til julen. Det er ikke kun juletræer og gaver. Det er i høj grad også mad, og i mange af de traditionelle retter indgår piskefløde,« siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken.

»Vi sælger mere piskefløde tre gange om året, nemlig omkring påsken, sommeren og især julen. Kurven er næsten identisk år for år, og den viser tydeligt, at piskefløden er en essentiel del af vores madtraditioner, der følger højtiderne og årets gang. Vi skal have piskefløde til vores påskefrokost, sommerjordbær og julemiddag, og her går vi ikke på kompromis med smagen,« siger hun.

Danskerne er ifølge undersøgelsen heller ikke i tvivl om, hvad de skal bruge piskefløden til i julemåneden.

72 procent svarer, at piskefløden skal bruges i den klassiske risalamande og 44 procent fortæller, at sovsen skal piftes op med piskefløde. Og så går tarteletterne heller ikke fri for en god sjat fra de røde kartoner.

»Jeg tror ikke, mange vil være uenige i, at piskefløde giver en lidt bedre smag end mælk. Julen er et af årets samlingspunkter, og der skal være plads til lidt selvforkælelse. Så kan man rette op på fedtprocenten på den anden side af nytåret,« siger Tove Færch.