Flest danskere dør af sukkersyge

Danmark indtager en kedelig førsteplads i Norden, når det kommer til dødsfald på grund af sukkersyge. Især mændene er i farezonen, viser ny rapport.

Danskere dør langt oftere af sukkersyge end vores naboer i Sverige, Norge og Finland. Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

En dansker har således dobbelt så stor risiko for at dø af sukkersyge som en svensker. Og tendensen er klar. I syv lande som vi typisk sammenligner os med, er dødeligheden på grund af sukkersyge alle steder væsentligt lavere end i Danmark.

Selv om tallet er bemærkelsesværdigt klart, overrasker det ikke seniorforsker Knud Juel.

- Når det gælder livsstilssygdomme, er Danmark kommet til at ligge skidt. Det gælder for alle sygdomme, der har med alkohol, rygning, kost og motion at gøre, siger han til Ritzau.

Undersøgelsen, der kommer kun få dage efter, at det kom frem, at Danmark er på niveau med Kasakhstan, når det gælder antallet af kræftdødsfald. De Radikale kalder det en falliterklæring for den danske indsats over for folkesygdomme, og den konservative sundhedsordfører Helle Sjelle kræver handling af sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

/ritzau/