Flertal vil flytte asylbehandling til Afrika

Både blå og røde partier vil bremse strømmen af migranter og flygtninge ved at flytte asylbehandlingen uden for Europa.

Flygtninge og migranter i en overfyldt gummibåd samles her op af Læger Uden Grænsers redningsskib Vos Prudence i Middelhavet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flygtninge og migranter skal skal ikke længere have deres asylansøgninger sagsbehandlet på dansk og europæisk grund. Den skal foregår i flygtningenes nærområder i Afrika og Mellemøsten.

Det mener fem af Folketingets partier, der satser på, at det kan få strømmen af migranter og flygtninge med kurs mod Europa til at aftage.

De fem partier tæller alle de blå regeringspartier samt Socialdemokratiet og SF, der dog understreger, at forslaget ikke kan stå alene.

Berlingske har i en rundspørge til alle partiernes udlændingeordførere bedt dem svare på, hvad løsningen er, hvis strømmen af migranter og flygtninge skal bremses »hurtigst muligt.«

Prop i hullet

Sæt »en prop i hullet ved Libyen,« lyder det fra Marcus Knuth, Venstres udlændingeordfører.

»Løsningen er, at vi får sat en prop i hullet ved Libyen. Det kan foregå på flere måder. Man kan sende bådene tilbage, som man gør i Australien, lave store modtagecentre i Nordafrika eller gøre begge dele samtidig. Uagtet løsningen kræver det dog - som vi så det med Tyrkiet-aftalen - et stærkt internationalt samarbejde. Det er desværre ikke noget, Danmark kan gøre alene, men vi hører blandt andet tyskerne tale om noget lignende, så det er den vej, vinden blæser,« mener Marcus Knuth.

Laura Lindahl fra Liberal Alliance taler om »indrejsecentre i nærområderne.«

»Løsningen er at stoppe muligheden for at søge spontan asyl i Europa. I stedet skal vi oprette indrejsecentre i nærområderne, hvor man kan søge asyl,« siger LA’s udlændingeordfører.

»Det vil fjerne incitamentet til at tage den farlige tur over middelhavet, som har kostet alt for mange mennesker livet og det vil slå de ubarmhjertige menneskesmugleres forretning ned. Den politik vi fører i dag er medvirkende til at mennesker drukner i middelhavet - det skal vi ændre,« foreslår Laura Lindahl.

Den konservative ordfører, Naser Khader, foreslog allerede for et lille år siden, at Danmark indfører et stop for spontane asylansøgere ved den danske grænse. Danmark skal i stedet for forpligte sig til årligt at tage et større antal kvoteflygtninge fra FNs lejre og arbejde for, at resten af EU følger i Danmarks fodspor.

»Når folk finder ud, at der er lukket for asylansøgninger på europæisk grund, vil de ikke risikere livet og bruge tusindvis af dollar på at krydse Middelhavet,« siger Naser Khader.

S: Send spontane ansøgere retur

 

Socialdemokratiet understreger, at lejrene i flygtningenes nærområder skal være godkendt af FN.

»Den bedste måde at bryde menneskesmuglernes logik på er at lade asylansøgningen foregå fra FN-godkendte lejre i flygtningenes
nærområder. Alle spontane asylansøgere, der krydser Middelhavet, skal så transporteres til de FN-godkendte lejre. Det vil effektivt standse
flygtningestrømmen over Middelhavet, redde tusindvis af menneskeliv og ødelægge forretningsmodellen for de organiserede kriminelle menneskesmuglere,« forklarer den socialdemokratiske ordfører, Dan Jørgensen, mens SFs Holger K. Nielsen understregerr, at asylbehandling uden for Europa ikke kan stå alene.

»Vi skal hurtigst muligt have styr på de ydre grænser. og det er Frontex (EU’s grænseagentur, red.), der skal stå for det. For det andet skal vi arbejde for, at asylbehandlingen kommer til at foregår i nærområderne, og at vi har aftaler på plads med de pågældende lande, som kan begrænse tilstrømningen. Derudover skal vi selvfølgelig sikre, at der sker en ordentlig fordeling af flygtninge inden for EU«, siger Holger K. Nielsen.

Han erkender dog, at det kan blive svært at forhandle en holdbar aftale på plads med et land som Libyen, der i opløsning på grund af borgerkrig.