Flertal vil afskaffe regionerne

Næsten halvdelen af danskerne ønsker regionerne nedlagt, viser ny Gallup. Vi er endnu mere kritiske over for regionerne end de gamle amter, siger kommunalforsker.

Selv om et flertal af danskere vil afskaffe regionerne, tager formand for Danske Regioner, Bent Hansen, det helt roligt. Det er svært at se et alternativ til regionerne, siger han. Fold sammen
Læs mere

Blot 13 dage før kommunal- og regionsrådsvalget svarer 44 procent af danskerne, at de ønsker landets fem regioner nedlagt.

Det viser en undersøgelse, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende og TV2 Lorry.

Undersøgelsen er foretaget blandt 970 repræsentative personer på 18 år og derover. Her svarer kun 32 procent ja til, at de vil bevare regionerne, mens 24 procent svarer ”ved ikke.”

- Det er ikke overraskende, at borgerne vil nedlægge regionerne, for regionerne er en fjern størrelse, som vi har svært ved at forholde os til, ligesom amterne var i sin tid, siger Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole, til Berlingske.dk.

Han forklarer, at de færreste danskere ved, hvilken region de bor i, hvem der er regionsformand og hvad regionerne laver.  Og at vi dermed har svært ved at forholde os til dem.

- Vi lavede en undersøgelse for nogle år siden, hvor vi spurgte danskerne om, hvor knyttede de følte sig til henholdsvis kommunerne, amterne, Danmark, Norden, Europa og Verden. Og dengang kom amterne ind på en sidsteplads efter ”Verden,” siger Roger Buch.

Og i dag er stemningen endnu mere kritisk over for regionerne, som borgerne opfatter som ekstra fjerne størrelser, fordi de er både større og færre end amterne, siger kommunalforskeren.

Offentlig kritik påvirker borgerne

Når danskerne vil afskaffe regionerne, skyldes det blandt andet, at politikerne kritiserer dem så meget i den offentlige debat, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen:

- Flere partier som eksempelvis De Konservative har kritiseret regionerne meget i offentligheden. Og med den kritik er det ikke overraskende, at mange danskere mener, regioner bør afskaffes, siger Bent Hansen til Berlingske.dk.

Han erkender dog, at regionerne kan blive bedre til at oplyse borgerne om det arbejde, de udfører:

- Vi har en udfordring med at gøre opmærksom på, at der faktisk finder et fantastisk fornuftigt arbejde sted i regionerne, og at det er svært at se et alternativ, der kan gøre det bedre.

Og Bent Hansen har svært ved at se, hvordan regeringen selv skal kunne gøre arbejdet bedre end regionerne:

- Man kan diskutere, hvor godt staten selv har håndteret deres egne driftsopgaver inden for eksempelvis politiet, forsvaret og sygehusvæsnet, dengang Rigshospitalet blev ledet af staten. Alle de området må vist siges at være begrænsede succeser, siger han.

Regioner bliver syndebukke

Kommunalforsker Roger Buch har også svært ved at se, hvem der skal overtage regionernes opgaver, hvis de en dag bliver afskaffet.

- Det bliver svært at fordele fem store regioners opgaver ud på 98 kommuner. Derfor tror jeg, det eneste alternativ er, at staten overtager opgaverne, siger Roger Buch.

Men han gætter på, at folketingspolitikerne slet ikke har lyst til at overtage regionernes opgaver.

- Regionernes største opgave i dag er sundhed, som udgør knap 93 procent af budgettet. Og sundhedsopgaverne bliver hele tiden vanskeligere at håndtere, fordi vi får flere og flere ældre, får flere livsstilssygdomme og har svært ved at rekruttere sundhedspersonale, siger han og tilføjer:

- Jeg tror ikke, sundhedsministeren og regeringen har lyst til at lægge sådan et politisk minefelt ind på deres eget skrivebord.  De vil hellere have regionerne at skælde ud på og pege fingre ad, når noget går skidt.