Flertal for særlov til nyreofre

Et flertal i Folketinget er klar til at støtte ekstra erstatninger til fejlbehandlede nyrepatienter. Fortilfælde i blødersagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver morgen vågner Mik Happel op til endnu en dags mareridt med gangbesvær og kløe over hele kroppen. På seks år har han mistet alt:

»Først røg mit helbred, så røg mit job og til sidst røg mit ægteskab,« fortæller Mik Happel, som er en af de nyrepatienter, der for få år siden blev fejlbehandlet med kontraststoffet Omniscan. Patienterne er typisk gået ind på hospitalet for at få en ny nyre, men er kørt ud igen i kørestol.

Nu vil et flertal i Folketinget sikre ofrene for skandalen en mere tålelig tilværelse via en særlig økonomisk kompensation - en Lex Omniscan, der svarer til den håndsrækning, man gav til blødere, der blev smittet med u-screenet donorblod og fik HIV.

»Det er i den grad staten, der har fejlet. Derfor er det rimeligt, at vi lukker sagen hurtigt.

Patienterne dør jo, mens de venter,« siger Jonas Dahl, SFs sundhedsordfører.

Regeringen afventer undersøgelse

Han bakkes op af de øvrige sundhedsordførere fra oppositionen og Dansk Folkeparti, mens regeringen afventer en undersøgelse af Omniscan-sagen.

»Skulle den vise en forsømmelse i det, statslige system, f. eks. ministerium eller styrelse, så vil det kunne komme på tale, at der i lighed med blødersagen vil være et ansvars-pådragende element,« skriver formanden for Sundhedsudvalget Preben Rudiengaard (V) sammen med Vivi Kier (K).

Berlingske Tidende har netop fået en særkørsel fra Patientforsikringen, som viser, at 35 nyrepatienter foreløbig har fået erstatning for deres ødelagte liv. De får i gennemsnit 448.000 kr. Men mange af dem får væsentlig mindre erstatninger - ned til 116.000 kr.

Det skønnes, at 100 nyrepatienter fik sprøjtet Omniscan ind i kroppen og udviklede en livstruende sygdom, hvor muskler og led bliver stive og ubøjelige, og huden fortykkes.