Flertal for hurtig Blekingegade-undersøgelse

Der skal igangsættes en kulegravning af Blekingegade-sagen inden for få uger, lyder kravet fra et flertal uden om regeringen. Justitsminister Lene Espersen vil vente.

Foto: Scanpix/Mogens Ladegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om justitsminister Lene Espersen (K) mandag gav sig og lovede en selvstændig undersøgelse af Blekingegade-sagen, er det ikke godt nok, mener et flertal uden om regeringen. Undersøgelsen skal i gang inden for få uger, kræver DF, S, R og SF.

Man kan nedsætte en kommission i løbet af få uger og så få et produkt færdig fra kommissionen i år,« siger Peter Skaarup (DF).

Hvis der er flertal uden om regeringen for at nedsætte en undersøgelsesinstans i løbet af få uger inden PET-kommissionens rapport foreligger, vil I så bruge det flertal?

»Ja, så bruger vi selvfølgelig det. Men jeg tror ikke, at det kommer dertil. Jeg tror, at regeringen er klar over, at der skal handles,« siger Skaarup.

Den uafhængige PET-kommission, der siden 1999 har undersøgt PETs arbejde under Den Kolde Krig, skal også kigge på PETs håndtering af Blekingegade-banden. Derfor vil Lene Espersen vente med at sætte en ny undersøgelse i gang:

»Vi er ikke tilhængere af dobbeltarbejde,« siger hun. Dermed er justitsministeren på konfrontationskurs med sin egen retsordfører, Tom Behnke, der heller ikke vil vente på PET-kommissionen.

Ifølge PET-kommissionens formand Leif Aamand er der ikke taget stilling til, hvordan undersøgelsen af Blekingegade-sagen skal gribes an og hvilke vidner, der skal afhøres. Det er nyt for Tom Behnke:

»Men hvis det er tilfældet, at kommissionen end ikke er gået i gang, burde det jo være let at løfte opgaven med Blekingegade fra dem igen.«

Presset for en hurtig kulegravning kommer efter, at Lene Espersen ellers selv mandag garanterede en selvstændig »tilbundsgående undersøgelse af, hvad der er foregået og hvem der har vist hvad.«

Hun begrunder blandt andet behovet med de oplysninger, der i de seneste dage er kommet frem i Berlingske Tidende. Kriminalassistent Jan Andersen stod i Berlingske Søndag frem og fortalte, hvordan han og en kollega i forbindelse med røveriet mod Daells Varehus i 1986 var blevet nægtet adgang til oplysninger om banden.

»Det har for mig været det endegyldige skridt. Set med historiske briller er det utrolig sundt at diskutere, om man gjorde de rigtige ting dengang,« siger justitsministeren.