Flertal for at sende havfruen til Kina

Flertal i Folketinget støtter ikke DFs forslag om at forhindre Den Lille Havfrue i at følge efter Fogh til Kina. Udstationering sker i forbindelse med en verdensudstilling.

Et par asiatiske turister besøgte i går Den Lille Havfrue på Langelinie i København. Om to år er det meningen, hun skal repræsentere Danmark i deres egen verdensdel ved verdensudstillingen i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har netop været i Kina, og nu er det snart Den Lille Havfrues tur. Og de to har mere end Kina til fælles. Ikke blot er de begge blevet udsat for maling-attentater. De får også begge problemer med Pia Kjærsgaard og co. i Dansk Folkeparti, når de skal på charmeoffensiv i udlandet.

Det er Københavns Kommune, der ejer havfruen og har planer om, at nationalklenodiet skal hives op med rod og sammen med en omgang dansk saltvand sendes af sted og være attraktion ved den danske stand på verdensudstillingen World Expo i Shangai, Kina, i 2010.

Men det falder ikke i DFs smag. Partiets top – med flere – stillede torsdag forslag om at lade havfruen blive på samme sted, som den har været siden 1913 – på Langelinie.

»Hvad er det næste, der skal udlånes – Amalienborg eller kongefamilien?« lød det fra en af de fremmødte DFere, Marlene Harpsøe, som blev suppleret af Dennis Flydt­kjær (DF): »Skal vi så også låne Frihedsgudinden fra New York eller udstille Manneken Pis på Rådhuspladsen? Er det ikke mest naturligt, at man tager til New York for at se Frihedsgudinden og til Danmark for at se Den Lille Havfrue?«

Radikale synes, debatten er pjattet
Men hurtigt stod det klart, at der ikke var flertal for DFs forslag. Flertallet argumenterede tilbage og påpegede, at kongehuset allerede tager rundt i verden; at Den Lille Havfrue er lettere at flytte, fordi den, som navnet antyder, er mindre end Frihedsgudinden. Eneste opbakning til DFerne kom fra Enhedslisten, der mente, at en vindmølle vil repræsentere Danmark bedre.

De Radikale syntes, at hele debatten var noget pjat. Folketinget skal ikke være regulator af, hvilke klenodier der må lånes ud, og hvilke der ikke må, lød det.

Men for DF var debatten væsentlig. Udstationeringen rammer de små erhvervsdrivende på Langelinie og ikke mindst kanalrundfarten, lod de forstå. Men vigtigheden var åbenbart til at overse for DF-profilerne bag forslaget: Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup og Pia Kjærsgaard. De var nemlig alle andre steder end i folketingssalen under debatten i går.

Debatten udgjorde førstebehandling af forslaget. Den endelige afgørelse falder senere.