Flertal for at rive historiske Vesterbro-bygninger ned

Trods protester fra både borgere og kulturinstitutioner skal de bevaringsværdige Slagtergårdene på Vesterbro vige pladsen for nyt boligbyggeri, vedtog et flertal i teknik- og miljøudvalget tirsdag.

De historiske og nedrivningstruede Slagtergårde på Enghavevej huser bl.a. forretningen Motorious som sælger vintage MC grej. Butikkerne opvarmes med brænde og kakkelovn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Huss
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle af de sidste tilbageværende af Vesterbros oprindelige bygninger fra slutningen af 1800-tallet, Slagtergårdene på Enghavevej, skal rives ned for at give plads til ny boligbebyggelse. Det besluttede et flertal i Københavns kommunes teknik- og miljøudvalg bestående af Socialdemokratiet, Konservative, Venstre og Liberal Alliance på sit møde tirsdag. Imod stemte Radikale, SF og Enhedslisten.

Beslutningen blev truffet på trods af de næsten 300 indsigelser, der i høringsfasen er kommet mod nedrivningen. Og på trods af, at både Københavns Museum og Slots- og Kulturstyrelsen har erklæret området for bevaringsværdigt, mens Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur har  foreslået, at bygningerne fredes.

En fredning har imidlkertid ikke været mulig, fastslår Slots- og Kulturstyrelsen, da det er området som helhed og ikke de enkelte bygninger, der er bevaringsværdige. I stedet har teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, Enheldslisten, forsøgt at skabe politisk flertal for en bevarende lokalplan, men uden held.

»Jeg er utrolig ked af, at det ikke lykkedes at skaffe flertal for at bevare det historiske miljø omkring Slagtergårdene til trods for et stort lokalt engagement.Sagen viser desværre, at der nogle gange kan være langt fra ord til handling i politik, hvor mine kollegaer ellers gerne taler om at lytte til københavnerne og at bevare de enkelte bydeles særlige karakter,« siger han i en udtalelse på Enhedslisten Københavns hjemmeside.

Jakob Hougaard, der har været Socialdemokratiets ordfører på området, anerkender ønsket om at bevare Slagtergårdene. Men sammenholdt med de omkostninger, der vil være ved at istandsætte de gamle, stærkt faldefærdige bygninger, mener han, at det nye projekt vil være meget bedre for byen.

»København er en by, der vokser og har brug for boliger. Derudover giver projektet Vesterbro en ny plads, man får lavet en bredere cykelsti på et område, hvor der er brug for det, og i forbindelse med boligbyggeriet skaber man en åben gård i hele karreen, som også bliver en fordel for de beboere, der i dag ikke har en gård,« siger han.

»Jeg har stor respekt for, at man gerne vil bevare nogle af de gamle bygninger i København. Men det er også et spørgsmål om at afveje, hvad der er det mest hensigtsmæssige, og jeg mener, at hensynet til fremtidens behov bør veje tungere i denne sag. Det forslag, der ligger nu, giver rigtig meget tilbage til byen. Desuden har man forsøgt at bevare nogle af de gamle spor, bl.a. bliver Hollænderhuset genopbygget i gården.«

Debatten om Slagtergårdene har stået på i mere end ti år. Et tidligere forslag faldt i 2008, og det nuværende projekt har ifølge Jakob Hougaard været ca. tre år undervejs. Forslaget behandles i Borgerrepræsentationen på årets sidste møde 14. december.