Flertal af danske muslimer afviser reform af islam

Et flertal af danske muslimer ønsker ikke, at islam reformeres, som det skete med kristendommen i 1500-tallet, viser meningsmåling.

Flertallet af muslimer i Danmark ønsker ikke en reformering af religionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUNI KRISWANTO

En reformation af islam har flere gange været efterlyst i religionsdebatten. Men hvis man spørger danske muslimer, siger et flertal nej til en reform af islam, skriver Jyllands-Posten.

I en meningsmåling foretaget for avisen af instituttet Wilke, afviser 52,4 procent af danske muslimer, at der er behov for en reformation eller en modernisering af islam, så islam tilpasser sig de vestlige samfund.

Mere end hver tredje i målingen – 35,7 procent ønsker modsat en modernisering.

Det er blandt andre det nuværende konservative folketingsmedlem Naser Khader (K), der har efterlyst en reformation af islam.

»Islam er i krise og trænger til selvkritik og et gennemgribende serviceeftersyn,« siger han til Jyllands-Posten og understreger, at han havde håbet på en større opbakning til en reformation.

Oprettelsen af en kvindemoské, høj uddannelsesfrekvens, muslimske kvindestemmer i den offentlige debat tyder dog på, at danske muslimer med deres praksis faktisk er i færd med at reformere islam indefra, mener religionssociolog Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet.

Det var i 1500-tallet, at kristendommen med Martin Luther havde sin reformation.