Flere vordende mødre kvitter smøgerne

En ny opgørelse viser, at antallet af gravide, som ryger, næsten er halveret de seneste ti år.

ARKIVFOTO. »Jeg er sikker på, at enhver, der i dag planlægger at blive gravid, godt ved, at rygning ikke er nogen hensigtsmæssig adfærd,« lyder det fra lægen bag undersøgelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Man ser sjældnere en gravid kvinde med en stor rund mave og en smøg i munden i dag, end man gjorde for ti år siden. Det viser en ny opgørelse lavet på tal fra Landspatientregistret, skriver dr.dk.

Opgørelsen viser, at 12 procent af de gravide svarer ja til, at de ryger, når de bliver spurgt at jordemoderen eller lægen ved det første graviditetstjek. For ti år siden svarede 21 procent af de gravide kvinder ja til samme spørgsmål.

Og det er en meget glædelig udvikling, mener Kirsten Wisborg, som er børnelæge og centerchef ved Aarhus Universitetshospital.

»Det her fald, som er et meget, meget stort fald i antallet af gravide rygere, det er fantastisk,« siger Kirsten Wisborg til dr.dk.

Rygning under graviditeten øger nemlig risikoen for blandt andet tidlig fødsel, vuggedød og astma.

»Den værste risiko, man udsætter sit barn for, det er, at barnet dør. Vi ved, at når man ryger under graviditeten, er der dobbelt så stor risiko for, at barnet dør enten under graviditeten eller i det første leveår,« fortæller Kirsten Wisborg.

Manden bag undersøgelsen er klinikchef på Rigshospitalets fødeafdeling, Morten Hedegaard. Opgørelsen bygger på svar fra knap 800.000 gravide de seneste 13 år, og klinikchefen mener, at flere kvinder er blevet opmærksomme på faren ved at ryge under graviditeten.

»Jeg er sikker på, at enhver, der i dag planlægger at blive gravid, godt ved, at rygning ikke er nogen hensigtsmæssig adfærd,« siger Morten Hedegaard til dr.dk.