Flere vil overleve brystkræft

Efter årtier hvor stadig flere fik brystkræft, ser kurven ud til at knække. Overlevelsen er samtidig steget betydeligt.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I seks årtier er antallet af brystkræfttilfælde steget støt, de seneste år med omkring en procent om året. Hvis udviklingen fortsætter, vil en tiendedel af de nyfødte piger fra i år udvikle brystkræft, inden de fylder 75 år. Men nu er der tegn på, at udviklingen er vendt.

»Kurven er ved at jævne ud, og formentlig vil den falde. Vi ser det allerede i andre vestlige lande, tydeligst i USA,« siger overlæge i Kræftes Bekæmpelse Iben Holten.

Hun vil på baggrund af foreløbige tal ikke med sikkerhed erklære, at den danske brystkræfthyppighed er faldende.

»Men der er ingen grund til, at vi ikke skulle se samme udvikling herhjemme. Vi formoder, at den væsentligste årsag er, at færre kvinder tager hormoner i overgangsalderen,« siger Iben Holten.

Motion, alkohol og overvægt har også indflydelse på den enkelte kvindes risiko for at få brystkræft, lige som børnefødsler og amning. Kun mellem fem og ti procent af tilfældene er arveligt betingede.

Bedre overlevelse

Samtidig med at færre ventes at få brystkræft, er overlevelseschancerne steget støt. Nye tal viser, at 82 procent af de kvinder, der får konstateret brystkræft, stadig er i live fem år efter. I årene mellem 1983 og 1987 var fem-års-overlevelsen under 70 procent, i 1947 var den under 50.

»Det skyldes en kombination af, at vi er blevet bedre til at opdage kræften i tide, og bedre til at behandle den. Vi har fået nye typer medicin, og vi er blevet bedre til at vælge den rigtige behandling,« siger Iben Holten, som peger på screening som en måde til for alvor at forbedre udsigten for brystkræftramte.

Screening virker

Det landsdækkende screeningsprogram for brystkræft blev indført i 2007. Et screeningsprogram kan godt betyde, at overlevelsen stiger, uden at den samlede dødelighed falder, hvis man opfanger mange tidlige sygdomstilfælde, der ellers ikke ville blive opdaget, og som dermed ikke når at udvikle sig dødeligt. Den samlede dødelighed for brystkræft er støt faldende, og ligger nu omkring 1.300 om året i herhjemme.

Dødeligheden er stadig relativt høj i Danmark sammenlignet med de øvrige nordiske lande. For den enkelte danske kvinde med nyopdaget brystkræft er overlevelseschancen den samme som for en svensk, norsk eller finsk medsøster med en tumor af samme type og størrelse.

Men de øvrige nordiske lande har indført screening for mange år siden og opdager mange flere kræfttilfælde på et tidligt stadie. Det forbedrer den gennemsnitlige fem-års-overlevelse. Det går også ud over det danske gennemsnit, at der er flere rygere blandt kvinderne, og de tåler dårligt selve kræftbehandlingen.