Flere vil i gymnasiet: Især to gymnasier i Nordsjælland må afvise unge

Mange tusinde ansøgere har fået besked om, hvorvidt de er blevet optaget på deres drømmegymnasium.

88,7 procent af de unge fra folkeskolens afgangsklasser har fået opfyldt førsteprioriteten for, hvor de efter sommerferien helst vil tage en almen gymnasieuddannelse. Her er det nyudsprungne studenter anno 2018, der hopper i Storkespringvandet i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Langt de fleste skoleelever er i år kommet ind på det gymnasium, som de har søgt optagelse på. I hvert fald i hovedstadsområdet. Det afslører nye tal fra Region Hovedstaden ifølge sn.dk.

Således har 88,7 procent af de unge fra folkeskolens afgangsklasser fået opfyldt førsteprioriteten for, hvor de efter sommerferien helst vil tage en almen gymnasieuddannelse.

Det svarer til, at 9.758 af de unge ansøgere i Region Hovedstaden er kommet ind på deres førsteprioritet.

Når det alene gælder det såkaldte fordelingsområde for Nordsjælland, har 2.467 ud af 2.627 unge ifølge sn.dk fået førsteprioriteten opfyldt. Det svarer til 94 procent.

Dette er dog færre end sidste år, og i særdeleshed to nordsjællandske gymnasier har været nødt til at sige nej til ansøgere.

Formanden for Fordelingsudvalget for fordelingsområde Nordsjælland, rektor på Allerød Gymnasium Kirsten Schiellerup, beklager, at ikke alle unge har fået opfyldt førsteprioriteten.

»Det er altid træls og synd for eleverne, der har lagt stor betydning i deres valg og har forsøgt at ramme det helt rigtige,« siger hun til sn.dk:

»Men vores erfaring viser, at man bliver glad for det gymnasium, man så kommer til at gå på.«

De to gymnasier

De to nordsjællandske gymnasier, der især må afvise ansøgere med hensyn til førsteprioritet, er ifølge sn.dk Frederiksborg Gymnasium og Espergærde Gymnasium.

Frederiksborg Gymnasium optager 450 elever og må afvise 68, mens Espergærde optager 390 og må afvise 45.

»Flere har søgt det almene gymnasium, STX, end sidste år, så prognoserne har ikke holdt stik. Det kan være en tilfældighed, men det er en nærmere analyse værd,« lyder det fra Kirsten Schiellerup.

Ifølge sn.dk kan udviklingen hænge sammen med, at unge ikke i samme grad som tidligere vælger et gymnasium nær deres bopæl, men i stedet søger gymnasier med særlige profiler tæt på de større byer, og hvor der kun er et begrænset antal pladser.

»Søgemønstret har også ændret sig, og på en række gymnasier er der et loft over, hvor mange elever de kan optage,« siger formanden for Udvalget for Forskning, Innovation og Uddannelse i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S):

»Men det er væsentligt at forstå, at loft over antallet af ansøgere er vigtigt, hvis vi fortsat ønsker lokale gymnasietilbud til de unge i hele regionen.«