Flere vælger at føde hjemme, men hvor de bor, kan få betydning for fødslen – det oplevede Laura og Sandra

Flere kvinder har valgt at føde hjemme over de sidste ti år, men mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden ses en ret betydelig forskel. Et venindepar kan berette om to forskellige oplevelser med at føde hjemme i hver deres region af landet. Det kan skyldes to meget forskellige hjemmefødselsordninger, vurderer ekspert.

I juni 2021 fødte Laura Aagaard sit andet barn, sønnen Carlo, hjemme i sin lejlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Laura Aagaards første barn blev født på et hospital – som de fleste andre børn i Danmark.

Da hun blev gravid for anden gang, tog hun beslutningen om at føde hjemme.

Og det er hun ikke alene om.

Over de sidste ti år er antallet af kvinder, der har valgt at føde hjemme, steget over hele landet, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Men på trods af den udbredte stigning er der en stor variation mellem de forskellige regioner. Det ses blandt andet mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland.

I 2020 var der 446 hjemmefødsler i Region Hovedstaden. Samme år, i Region Sjælland, var der 508 fødsler. Dette på trods af, at Region Hovedstaden er over dobbelt så folkerig som Region Sjælland.

At flere kvinder vælger en fødsel i hjemlige omgivelser kan skyldes den fulde opmærksomhed fra jordemoderen, forklarer jordemoder Karen Ingversen, der har forsket i hjemmefødsler.

»For flere og flere kvinder går det op for dem, at det er rart at være i egne, kendte omgivelser. Der kommer en jordemoder i ens hjem, som kun skal sørge for, at nu skal vi have en god fødsel sammen,« siger hun.

Derudover er der mange hjemmefødselsordninger, hvor jordemødre er på døgnvagt og dermed ikke bliver skiftet ud hver ottende time, som på et hospital. Det gør det lettere at skabe en tættere relation, og det bliver mere på den fødendes præmisser, forklarer Karen Ingversen.

Screening er vigtigt

Derudover er der også en helt biologisk forklaring på, at flere kvinder har gode oplevelser med at føde i trygge omgivelser derhjemme.

»Fødehormoner virker meget bedre, hvis man er et sted, hvor der er rart. Jo tryggere man er, jo mere danner man af dette fødehormon, oxytocin. Det er et mærkeligt hormon, der både laver veer, men også virker ekstremt afslappende og smertelindrende på centralnervesystemet. Ved et højt niveau af dette hormon får man en hurtigere og ikke så smertefuld fødsel,« siger Karen Ingversen.

Disse hormoner gør også, at man gennemsnitlig føder mere ukompliceret derhjemme end på sygehuset, siger hun.

Screening af de gravide er et vigtigt redskab til at sørge for, at hjemmefødslerne går, som de skal.

»De danske jordemødre er afsindig dygtige til at screene før og under fødslen, så hvis noget bliver unormalt, kan den fødende hurtigt blive overflyttet til hospitalet,« siger Karen Ingversen.

Endnu en lang fødsel

Laura Aagaard var meget i tvivl, før hun tog beslutningen om at føde hjemme, især fordi jordemødre ikke må give smertestillende ved hjemmefødsler.

»Da jeg fødte min datter, trak det ud i virkelig lang tid og endte med at tage 37 timer, så jeg fik en epidural. Derfor var jeg også meget i tvivl om, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg kom ud i samme scenario, eller hvis der skulle ske noget under fødslen med barnet eller mig,« siger hun.

Alligevel endte alle de dårlige historier om pres på fødegangene i Region Hovedstaden, som især florerede i medierne på det tidspunkt, med at blive udslagsgivende.

»Jeg valgte at føde hjemme, fordi jeg kunne ikke overskue en dårlig oplevelse på hospitalet, som jeg havde hørt fra flere andre,« siger Laura Aagaard.

I juni 2021 kom hendes søn til verden hjemme i deres lejlighed, men igen ved en lang fødsel.

Ved fødslens begyndelse kom en jordemoder med en jordemoderstuderende. Ingen af dem havde Laura Aagaard mødt før. Undervejs i fødslen var der vagtskifte, og en anden jordemoder tog over, som hun heller ikke kendte. Alle meget søde, beskriver hun.

»Det var rigtig rart at være i trygge rammer, men på et tidspunkt ville jeg også gerne have smertestillende, da det trak så meget ud, og jeg ikke havde sovet i 24 timer,« siger hun.

Men for at få smertestillende skulle Laura Aagaard først overflyttes til et hospital. Hun endte med at blive derhjemme, og kort tid efter kom hendes søn til verden.

En motivation bag Laura Aagaards valg om at føde hjemme var dårlige historier fra stressede fødegange i Region Hovedstaden. Det havde hun ikke lyst til at opleve, når hun skulle føde, forklarer hun Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Laura Aagaard fik ideen til at føde hjemme blandt andet efter snak med hendes veninder. En af de veninder er Sandra Dahlgren Bervild.

Sandra Dahlgren Bervilds andet barn kom til verden i hende og hendes mands hjem i Holbæk gennem Region Sjællands hjemmefødselsordning i maj 2020.

I dag har Laura og Sandra ret forskellige beretninger om at føde hjemme. Både grundet, hvordan selve fødslen forløb, men også hvordan deres givne regions hjemmefødselsordning fungerer.

Begge kvinder havde en god oplevelse med at føde hjemme, men har i dag forskellige tanker om, hvorvidt de ville gøre det igen.

Intet var savnet i Region Sjælland

Sandra Dahlgren Bervild fødte sit andet barn i maj 2020.

Da hun fødte sit første barn på Rigshospitalet, sagde hendes daværende jordemoder, at den fødsel kunne godt være klaret hjemmefra.

Det råd valgte Sandra at følge, da hun skulle føde nummer to.

Mellem de to fødsler var familien flyttet til Holbæk og dermed til Region Sjælland.

»Jeg fik bare en almindelig jordemoderindkaldelse, men jeg googlede mig så frem og ringede til hjemmefødselsordningen,« siger hun.

Herefter begyndte der samtaler med de to jordemødre, der i hjemmefødselsordningen i Region Sjælland dækker Holbæk. De kom hjem til Sandra Dahlgren Bervild og lærte hende og hendes mand og deres hjem at kende.

»Mit eget sammenligningsgrundlag var, da jeg fødte i det offentlige i København. Der var jeg hos en ny jordemoder hver gang, og jeg mødte egentlig aldrig den person, jeg var blevet tildelt,« siger hun.

I Region Sjællands hjemmefødselsordning foregik det på en helt anden måde, siger hun.

»Jeg følte ikke, at der var et ur, der sagde, hvornår vi var færdige. Jeg fik langt mere tid og kvalitet, end hvad jeg har hørt fra den ordning, der er i København,« siger hun.

Da Sandra Dahlgren Bervild nærmede sig sin termin, blev kadencen i jordemoderbesøgene sat op, og den dag veerne kom, fik hun besøg tre gange på samme dag. Ved dagens sidste besøg om aften fødte hun, men allerede næste morgen var en af jordemødrene på besøg igen samt de to efterfølgende dage.

»Det kan godt være, at det i min situation var en lille smule specielt, fordi jeg havde blødt ret meget under fødslen, men disse besøg fik mig til at føle mig virkelig tryg,« siger hun.

Sandra Dahlgren Bervild endte med at udvikle et ret nært forhold til de to jordemødre i hjemmefødselsordning.

»Du kan næsten være helt ked af det, når de ikke skal komme der længere. Det er jo en helt vildt stor oplevelse at skulle føde et barn, om så det er første, anden eller tredje gang. Men at man deler det med disse jordemødre, har været specielt. Især når det er en person, der har bidraget til at gøre det en særlig og rolig oplevelse,« siger hun.

»Jeg er i lidt tvivl, om jeg ville føde hjemme igen. Det var en rigtig god og tryg oplevelse, men fordi man ikke kan få noget smertestillende, ville jeg måske overveje at føde på et hospital,« siger Laura Aagaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Forskel mellem regionerne

I udviklingen i antallet af hjemmefødsler over de sidste ti år ses en ret stor regional forskel i antallet af hjemmefødsler mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden.

»I Region Hovedstaden kom der en hjemmefødselsordning i 2018, men den har ikke været særlig aktiv i at overbevise folk om fordelene ved hjemmefødsel, hvis man kigger på tallene,« siger jordemoder Karen Ingversen.

På samme tid ser vi en meget velfungerende og veletableret hjemmefødselsordning i Region Sjælland, der har virket i over 30 år, forklarer hun.

Den gravides kendskab til jordemoderen før fødslen kan have en indvirkning på, hvorvidt man vælger at føde hjemme.

»Der vil være flere, der vælger hjemmefødsler til, når de kender jordemoderen, end hvis de ikke aner, om jordemoderen kan lide hjemmefødsler eller har erfaring med det. I sidstnævnte tilfælde er du mindre tilbøjelig til at vælge en hjemmefødsel, end hvis det er en jordemoder, du ved, der har valgt kun at arbejde med hjemmefødsler og har erfaring på området,« siger hun.

Den fødendes kendskab til jordemoderen er forskelligt i Region Sjælland og Region Hovedstaden.

»I Region Hovedstaden er der ikke kendt jordemoder – som i Region Sjælland. Der er en hjemmefødevagt, så man får en jordemoder, som er positivt stemt over for hjemmefødsler, men ikke en jordemoder man nødvendigvis har mødt før,« siger hun og fortsætter:

»Ved hjemmefødselsordningen i Region Sjælland går du hos to eller tre forskellige jordemødre, og så er der altid en af dem, der har vagt, når du så skal føde.«

I 2020 ses et fald i hjemmefødsler over næsten hele landet, da flere regioner lukkede for muligheden for hjemmefødslen på grund af corona.

Et fald der også er fortsat ind i 2021 i Region Hovedstaden, hvor der kun var 406 hjemmefødsler, ifølge regionen selv.

»Grundet covid var der hele tiden et spørgsmål om, hvorvidt man kunne føde hjemme eller ej. En ustabil levering betyder også, at der er færre, der har lyst til at vælge det til. For det er irriterende, hvis man har været ude og købe et fødekar og glædet sig rigtig meget, og man så ikke kan få lov til at føde hjemme på grund af en centralbeslutning om, at det ikke er en mulighed,« siger Karen Ingversen.

Hvis man spørger Sandra Dahlgren Bervild og Laura Aagaard, om de ville føde et eventuelt tredje barn hjemme, er svaret noget forskelligt.

»Jeg ville gerne gøre det igen,« siger Sandra Dahlgren Bervild uden betænkningstid.

Fra hendes veninde, Laura Aagaard er svaret lidt mere usikkert.

»Jeg er i lidt tvivl, om jeg ville føde hjemme igen. Det var en rigtig god og tryg oplevelse, men fordi man ikke kan få noget smertestillende, ville jeg måske overveje at føde på et hospital,« siger hun.