Flere vaccinationer til små børn

Fra 1. oktober kan danske børn se frem til, at der er lidt mere i sprøjten, når de skal vaccineres i det nationale vaccinationsprogram.

For samtidig med den såkaldte DiTekPolHib-vaccination, får de nu også en pneumokokvaccination, der blandt andet beskytter mod den næsthyppigste af meningitistyperne, der kan give hjerneskader eller i værste fald føre til dødsfald blandt små børn.

Pneumokok-bakterierne har også andre alvorlige sygdomme som mellemørebetændelse og lungebetændelse på samvittigheden.

Ny vaccination

Vaccinationen mod pneumokok-bakterierne gives, når barnet er tre, seks og 12 måneder gammelt, og det bliver ikke blandet sammen med de øvrige vaccinationer, men skal gives på et andet indstikssted.

»Den nye vaccine vil beskytte mod 75 procent af pneumokok-fremkaldte sygdomme,« siger overlæge Tove Rønne, Center for Forebyggelse i Sundhedsstyrelsen.

Der findes 90 bakterietyper i pneumokok-gruppen, og den nye vaccine vil altså kun kunne beskytte mod de hyppigst forekommende af dem. Det er først og fremmest mindre børn, der er udsat for alvorlige sygdomme på grund af pneumokok-bakterier.

»Langt de fleste tilfælde ser man hos hos børn under to år, og det er derfor, at ikke alle børn bliver tilbudt vaccinationen. Man ser stort set ikke sygdommen efter fire-årsalderen,« siger Tove Rønne.

Det betyder dog ikke, at børn, der ikke bliver »født« ind i programmet, udelukkes, for de 4-17 måneder gamle børn vil også få tilbudt vaccinationen helt fra starten.

Meningitis bremses

I alt får 20 børn hvert år meningitis på grund af pneumokok-bakterier, mens der er 50 andre alvorlige sygdomstilfælde som følge af bakterien. Mellem et og to børn mister hvert år livet på grund af infektionen.

Desværre findes der ikke en vaccine mod den langt alvorligere og mere udbredte meningitis-form, der skyldes meningokok-bakterien, og kan ramme i alle aldersgrupper. Den ses dog hyppigst blandt børn og især teenagere og yngre voksne.