Flere unge siger ja til ægteskabet

Færre vælger generelt at blive gift, men flere unge vælger faktisk ægteskabet til. De lægger vægt på de gamle ritualer og på at vise omverdenen, at de elsker hinanden, siger eksperter.

25-årige Monica Skytte Christensen og den seks år ældre Christian Frederiksen er nogle af de unge, der er med til at trække statistikken over vielser opad. De blev gift den 5. juli på Lolland og danser her brudevals på Vindeholme Slot ved Nakskov, hvor bryllupsfesten blev holdt. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ægteskabet er en gammel institution, som tiden tilsyneladende er løbet fra. I hvert fald er tendensen, at færre bliver gift. Undtagen i én befolkningsgruppe: Flere unge vælger nemlig ægteskabet til.

Antallet af vielser er for unge mellem 20 og 25 år steget med 16 procent fra 2012 til 2013 – blandt de 25-30-årige er stigningen på tre procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Når det gælder den samlede befolkning, er antallet af vielser faldet med fem procent.

At det blandt unge er blevet mere almindeligt at blive gift er ifølge fremtidsforsker og sociolog Birthe Linddal et tegn på et ønske om at besegle nogle værdier og finde et fast ståsted. De unge har oplevet en forældregeneration med stort fokus på egne behov, og det kan forklare en del af stigningen, siger Birthe Linddal.

»Der sker en brydning hos unge. Man har i lang tid hyldet individualisme og frihed, hvilket familien og dens børn har betalt prisen for. Men mange tendenser peger på, at unge meget gerne vil noget andet. Noget der er større end dem selv,« siger hun og uddyber:

»De søger egne veje, som ikke bare er den materielle trædemølle, men mere essentiel. De unge er meget fokuserede omkring fællesskab og familie. De lever i en flygtig verden, hvor de har oplevet mange brud og få faste holdepunkter. Derfor har de i stigende grad brug for noget, som kan forankre dem.«

Skaber sin egen slægt

Det kan antropolog Trine Demant tilslutte sig. Hun fortæller, at vielsen er et særligt bånd, som viser en samhørighed, der tiltaler unge af i dag.

»Ægteskabet er et livsvalg og et valg af en livsledsager. Man skaber slægt og historie, og den historie har mange brug for at markere, fordi familiebåndene og -formerne ikke er faste og tvungne som tidligere,« siger hun.

Desuden er romantiske forestillinger og idealer stærkest blandt unge mennesker, uddyber Trine Demant.

»Det handler for unge i stigende grad om at bekende og signalere en overgang ind i et seriøst, modent forhold. Det vil de identificere sig med i en tid, hvor mange relationer er flygtige, og man selv skal give livet, fællesskaber og livsfaser værdi,« siger Trine Demant.

I 2012 endte 46 procent af alle ægteskaber i en skilsmisse. Men kulturelt tillægges ægteskabet trods alt stadig en særlig betydning, siger Trine Demant.

»Det opstiller nogle rammer for, hvordan man har et parforhold. En af de store forestillinger inden for ægteskabet er monogami, og at man har fundet den eneste ene, som man er sammen med i medgang og i modgang. Desuden er der nogle juridiske forpligtelser, men det er bygget op om en romantisk forestilling om kærlighed. Den ramme tiltaler stadig mange,« siger hun.

Der er et behov for ritualer

I Stefanskirken på Nørrebro i København møder præst Pernille Østrem også flere unge par, som vil giftes – kvinder i 20erne og mænd omkring de 30 år. De lægger især vægt på det rituelle, fortæller præsten. »Mennesket har brug for at ritualisere og få omsorg, der hvor man har hjemme. Det er dét, et bryllup gør – man finder et sted at høre til. Det skal have så meget opmærksomhed og forfinelse. Man vil blære sig med, hvor heldig man er og sige tak til alle dem, som har været der hele vejen,« forklarer Pernille Østrem.

I en Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske svarer 62 procent af respondenterne, som er gift, samlevende eller i et registreret partnerskab da også, at de forbliver sammen resten af livet. Og for de unge handler det netop om kærlighed, siger Pernille Østrem.

»Vi er ikke skabt til at være alene. Vi har brug for de bindinger, vi har til forældre, venner, børn og kærester. Det er dér, meningen med livet udfolder sig. Ægteskabet er en af måderne at gøre det på. Det er ikke kun en måde at regulere arv på.«