Flere unge går til coach

Mange unge helt ned i folkeskolealderen har problemer med at tackle hverdagens problemer selv og søger hjælp til selvværd.

Generthed og eksamensangst er nogle af de problemer, de unge går til coach med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Problemer med generthed, eksamensangst og de svære valg om fremtiden får flere unge til at benytte sig af en coach, der kan hjælpe dem. Det skriver metroXpress.

Alene i coachingvirksomheden Hverdagens Helte er flere hundrede unge blevet coachet, siden Pia Beck Rydahl åbnede for to år siden.

- Vi oplever en stigende efterspørgsel. Der er flere, der er blevet bevidste om, at coaching er en mulighed. Specielt her i efteråret, hvor mange så småt skal til eksamen eller have standpunktskarakterer, ser vi mange unge. Vi ser også elever i 9. klasse, der begynder at spekulere over, hvad de skal bagefter, siger coach Pia Beck Rydahl, der understreger, at de unge bliver sendt videre til en psykolog, hvis problemerne stikker for dybt.

- Vi tager altid en kort prøvesnak, hvor vi finder ud af, hvad de unge har brug for, og hvis der er større problemer med tunge og alvorlige emner, som sorg og lignende, sender vi dem videre til en psykolog. Det sker flere gange om ugen, siger hun.

Hos Raskcoaching, der kun har eksisteret i et lille års tid, har de unge også vist interesse. Tidligere folkeskolelærer og nuværende coach Søs Rask Andresen, der ejer virksomheden, har haft cirka 40 unge i teenagealderen til såkaldte én-til-én-sessioner, hvor eksamensangst ofte har været et tema.

- I foråret havde jeg mange med eksamensangst, og der gav jeg dem nogle redskaber og teknikker til, hvordan de for eksempel kan finde en følelse af selvsikkerhed og tage den med sig til en eksamenssituation, fortæller Søs Rask Andresen, der mener, at de unge generelt er mindre fastlåste end de voksne.

Hun oplever ofte, at det er de unges forældre, der skaber kontakten, og også dem, der betaler for coachingen, som hos hende koster 500 kroner for 45 minutter. Og netop betalingsmomentet kan ses som et problem, mener ungdomsforsker Mette Pless fra Center for Ungdomsforskning.

- Jeg ser det umiddelbart sådan, at coaching måske kan hjælpe nogle unge, men spørgsmålet er, hvad en coach kan, som en uddannelsesvejleder ikke kan. Derudover risikerer man at skabe en yderligere social skævvridning i uddannelsessystemet, når der skal betales for det. I forvejen betyder det meget for de unges muligheder, om forældrene eksempelvis har en uddannelse eller ej, forklarer hun.

Kilde: metroXpress